La CUP espera i confia que els Mossos d'Esquadra estan al costat de les llibertats polítiques del referèndum. Així ho ha assegurat el diputat al Parlament, Benet Salellas, en un acte aquest dimecres al Fossar de les Moreres, que donava el tret de sortida al "darrer tram" la campanya de l1-O des de Barcelona, València, Palma i Perpinyà. “Cadascú ha de saber on està: al costat dels qui defensen els drets civils i polítics o en contra”, ha dit Salellas.

El parlamentari responia d’aquesta manera a les preguntes dels periodistes sobre la decisió del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, d’encarregar la “instrucció de diligències policials” per fer complir la instrucció de la Fiscalia, que ahir va demanar als cossos policials actuar contra l’1-O. “Esperem i confiem que els Mossos estaran al costat de la ciutadania”, ha defensat Salellas.

"Qui ha vingut a escorcollar mitjans i coartar drets civils i polítics són els del tricorni", ha afirmat el diputat cupaire. En aquest sentit ha denunciat que l’Estat espanyol “ataca” el dret de reunió i expressió quan prohibeix actes sobre el referèndum a Madrid, i que també ataca la llibertat de premsa “quan requereixen els directors de mitjans de comunicació”.

Horitzó nacional

El referèndum només se celebra a Catalunya, però la CUP no renuncia a la “nació completa”: els Països Catalans. És per això que, abans de l’inici oficial de la campanya aquest divendres, els anticapitalistes han volgut donar el tret de sortida al darrer tram de la campanya del referèndum. Ho han fet amb una acció "simultània i descentralitzada" a Barcelona, Palma, València i Perpinyà, les quatre capitals dels Països Catalans.

Al Principat, el lloc escollit ha estat el Fossar de les Moreres, al barri del Born. Hi han participat els diputats Joan Garriga (Nana) i Benet Salellas, i la regidora de Capgirem CUP Barcelona, Maria Rovira, i han llegit un manifest que reivindica els Països Catalans com a horitzó nacional i “trencar la cartografia del règim del 78”. Uns Països Catalans que, a més de compartir història, cultura i llengua, “compartim i patim el maltractament dels estats francès i espanyol”.

Joan Garriga, Benet Salellas i Maria Rovira - Sergi Alcàzar

“La conquesta del nostre futur passa per guanyar la plena sobirania social i econòmica”, diu el text, que ha estat llegit de forma simultània a les quatre ciutats. “El que ens hauria agradat veure és un referèndum pel conjunt del país”, admeten. No obstant això, veuen l’1-O com un primer pas cap a la “nació completa”. “Des de Palma, València, Barcelona i Perpinyà convidem a votar amb un somriure revolucionari i sense por”, reivindiquen.

El diputat Joan Garriga ha admès que des de la CUP “gestionen contradiccions” quan es decideix celebrar un referèndum només en “aquesta part trossejada dels Països Catalans”. Però ha considerat que el procés català és “un gest que supera qualsevol actitud partidista, autonomista o regionalista”.

Els diputats de la CUP al Parlament de Catalunya s'han repartit per les quatre ciutats. A València, han aparegut pintades a la Universitat de València amenaçant de mort Anna Gabriel.

"Que ens donin les claus"

Per la seva part, Maria Rovira s’ha referit a la indecisió de l’Ajuntament de Barcelona a l’hora de cedir espais municipals per a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. “Si no s’hi atreveixen, que ens donin les claus a nosaltres”, ha dit la regidora de la CUP.