La CUP-Crida Constituent considera que si bé el compromís del Govern és celebrar el referèndum d'independència abans de finals de setembre "l'ideal és que estigui tot a punt per celebrar-lo a partir del maig, en cas que s’hagi d’avançar". 

Aquesta és una de les conclusions del document "Referèndum i procés constituent: què, com i quan?" elaborat per l'Observatori del Procés, vinculat a l'organització anticapitalista, i en el qual es fa balanç del moment precís en el qual es troba el procés, segons l'anàlisi dels cupaires. El Govern ha previst la possibilitat de celebrar-lo abans de l'estiu si el setge judicial de l'Estat als líders del procés creix. 

En general, el document valora positivament els passos que s'han anat seguint. Així, s'assenyala que la CUP-CC es va presentar a les eleccions del 27-S amb tres objectius: "independència, procés constituent i rescat social". I s'assenyala: "En els últims mesos, la coordinació amb el Govern entorn (...) al referèndum i l’organització del procés constituent, s’ha produït de forma regular i aborda la preparació de l’escenari de la ruptura democràtica amb l’Estat".

Lleis de transitorietat i del referèndum

El Govern i la CUP-CC han arribat a un "acord general" sobre la llei de transitorietat jurídica, l'instrument legal que ha d'emparar el pas de la legalitat espanyola a la catalana, tot i que està pendent de definir si la Llei del Referèndum es formula "per separat" o bé "es vincula" a la de Transitorietat.

Tampoc no s'ha decidit "quan entraria en vigor la proclamació unilateral d’independència, si en el moment d’aprovar la llei, o un cop guanyat el referèndum que és el que planteja la CUP-CC". Això no obstant, la ponència sobre la llei, se subratlla que "no ha deixat de treballar i es reuneix cada setmana malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional. 

El 'legal team' o comissió internacional de juristes

El text es felicita de la constitució del Pacte Nacional pel Referèndum, que era -s'assegura- un dels "requisits" de la CUP-CC per donar suport al president Carles Puigdemont en la qüestió de confiança. En canvi, es considera que està més endarrerida la qüestió del procés constituent. Segons el text, el Govern va entregar fa un mes a la CUP-CC una llista de possibles components d'una comissió d'experts internacional que encara no s'ha creat. Els cupaires entenen que aquesta comissió hauria de ser una mena de legal team "format per juristes reconeguts internacionalment que puguin emetre dictàmens sobre els diferents passos en fals que faci l’Estat espanyol davant els avenços que puguin fer el Govern i el Parlament en el procés cap a la independència".

Organisme del procés constituent

Quant al procés constituent en si mateix, l'escenari que es dibuixa en les converses entre el govern de JxSí i la CUp és que sigui posterior al  referèndum. Això no obstant, s'aposta perquè en els mesos fins a la celebració del referèndum s'impulsi un organisme per preparar el procés constituent que funcionaria com a "estructura prèvia de suport tècnic i logístic". Aquesta estructura hauria d'organitzar el procés constituent en si "sense dirigir-lo políticament", atès que el protagonisme hauria de correspondre a la societat civil.