Per què ha saltat ara pels aires el secretariat nacional de la CUP si en només tres dies ha de començar el seu procés de renovació? La clau està en la carta que els mateixos sis membres propers a Poble Lliure han fet pública aquest divendres per argumentar les seves dimissions.

Unes dimissions que responen a títol personal i de les quals l'organització nega que hi estigui al darrere, segons expliquen fonts internes del corrent a El Nacional. No obstant, cal tenir en compte que Poble Lliure reclamava dilluns renovar "urgentment" el secretariat nacional (SN) i més democràcia interna, l'endemà de la seva primera assemblea nacional.

"Entenem que cal un canvi real del funcionament de l'organització i aquesta darrera setmana en tenim un petit exemple, en el qual una part del SN ha emprat l'oficialitat de la CUP per difondre el seu relat respecte a la renovació del secretariat. Relat no consensuat i que no compartim", indica la missiva. 

En aquest sentit, una de les meitats del SN ha volgut donar un cop de puny sobre la taula i denunciar públicament que les coses dins de la formació anticapitalista no han funcionat, en contra del que sempre ha intentat fer la CUP des de l'oficialitat: evitar deixar al descobert les tensions internes. Segons opinen fonts de l'esquerra independentista, han volgut "renovar fent crítica i denunciant".

Tot plegat perquè en el moment que esclata tota aquesta polèmica, la CUP ha volgut traslladar durant aquesta setmana un missatge positiu i de consens per intentar reconduir la situació, intentant minimitzar les discrepàncies internes més que evidents. I això és que el no ha agradat al sector crític, la falta d'autocrítica.

I això ha fet que la dimissió en bloc d'aquests membres s'hagi precipitat, malgrat que la contemplaven feia dies, tal com va avançar dilluns passat El Nacional. "No forma part de cap batalla entre sectors i només es fonamenta en la ferma voluntat de millorar a partir de l’autocrítica", recull també la carta. 

Una carta dura

De fet, el to de la carta ha sorprès a més d’un cupaire. Els dimissionaris hi exposen uns arguments molt durs per justificar la seva sortida del SN. Parlen “d’actituds sectàries i maquiavèl·liques” en dos moments clau que ha viscut la formació, com són el suport a la investidura d’Artur Mas i l'esmena a la totalitat dels pressupostos. Dos debats que han portat la CUP al límit des del punt de vista intern i mediàtic també.

Precisament, consideren a més que aquestes “greus disfuncions democràtiques” han posat en qüestió fins i tot el model assembleari de la CUP. Un model, però, que la CUP ha sortit ràpidament a defensar en un comunicat oficial on exposa que "tots els processos de debat i de decisió s'han fet amb totes les garanties democràtiques possibles". Alhora, els membres del SN que encara resten en l'òrgan de coordinació defensen que tenen "la consciència tranquil·la".

A la recerca de la unitat

Malgrat les crítiques, en la carta també es fa una crida a la unitat de la militància de la CUP al voltant d'un projecte "netament democràtic" i a emprendre "urgentment un canvi de rumb" que els permeti avançar de forma decidida en la construcció de la unitat popular als Països Catalans i en la consecució de la República Catalana Independent.

I en aquesta lògica s'hi està treballant. De fet, el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Xevi Generó, assegurava dimecres que ja s’està treballant per renovar els membres de l’organisme i que aquest dilluns s’obrirà formalment el procés per escollir-ne els nous membres.

Ara mateix s'està intentant negociar una única candidatura "de consens" que obtingui tant sí com no el suport del 65%, com a mínim, de la militància, que ara per primera vegada podrà votar telemàticament el secretariat nacional. Al darrere d'aquesta opció hi està treballant l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat, segons ha pogut confirmar El Nacional, amb l'ajuda d'un parell o tres de persones que coneixen bé el territori, però de moment no hi ha cap nom concret sobre la taula.