Última oportunitat per als pressupostos. La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) reuneix aquesta tarda a les 20h a la seu del carrer Casp el seu Consell Polític (CP), representants de les territorials, més el Grup d'Acció Parlamentària (GAP), que representa les organitzacions internes de la candidatura, com ara Endavant-OSAN, Poble Lliure o Arran. Sobre la taula, estudiar si es retira o no l'esmena a la totalitat que els cupaires van registrar al Parlament en contra del projecte pressupostari de la Generalitat per al 2016, perquè consideren que no són desobedients ni prou rupturistes amb l'Estat.

Al Govern es respirava ahir pessimisme, en general, sobre la possibilitat que la CUP variï la seva posició prèvia. No obstant això, algunes fonts consultades per El Nacional han apuntat la possibilitat que els cupaires optin per plantejar una contraoferta per aconseguir un compromís genèric de l'Executiu sobre aspectes concrets comptes com a "pista d'aterratge" per renunciar a l'esmena a la totalitat. 

Les bases de la CUP han forçat reobrir el debat, després que l'Executiu de Puigdemont i Junqueras posés sobre la taula una nova proposta que inclou algunes de les demandes de la formació anticapitalista, com ara la recuperació dels impostos anul·lats pel TC. En concret, aquesta reunió extraordinària del CP-GAP s'ha convocat a petició de les assemblees territorials Nord-Occidental, Vallès Oriental-Baix Montseny i Ponent, tal com preveuen els estatuts de la formació. 

De fet, prèviament a la trobada d'aquest vespre, que es preveu que sigui bastant llarga, les assemblees locals han fixat posició aquest dilluns al vespre. Precisament, fonts cupaires reconeixen a El Nacional que la decisió de mantenir o retirar l'esmena podria estar "molt, molt ajustada". Malgrat que en el consell polític i GAP del 27 de maig, registrar l'esmena de retorn va imposar-se per 29 vots a favor, 11 en contra i 8 abstencions.

En aquest cas, doncs, és possible que el pes de les organitzacions afins, que tenen un vot cada una, acabin per decantar la balança cap al sí o cap al no, com va succeir en la decisió de no donar suport a la investidura d'Artur Mas el passat mes de desembre. Tanmateix, en l'Assemblea Nacional d'Esparreguera, on es va aprovar deslligar-se del pacte amb JxSí, els sectors més crítics de la formació van vèncer la majoria de votacions. Per tant, aquesta situació podria repetir-se en la reunió d'avui.

Un exemple, Lluita Internacionalista, que just 24 hores abans del CP-GAP d'avui, ha fet públic un manifest on sosté que els pressupostos continuen sent "continuistes" i que no afronten l’objectiu que, diuen, "com a país ens hem fixat: assolir la independència en un termini d’un any". A més, insisteixen que "no hi ha ni una espurna de ruptura ni amb l’Estat ni amb el sistema". Per tant, Lluita rebutja els comptes. Mentrestant, altres corrents com ara Poble Lliure sempre s'han mostrat més favorables d'aprovar els pressupostos per evitar "encallar" el procés, tal com recull un dels seus comunicats del mes de març. De fet, veus internes de la formació reconeixen que el debat pressupostari ha tornat a posar contra les cordes a la CUP, "dins i fora hi ha molta tensió", asseguren.

Estabilitat?

Si finalment la CUP decideix mantenir el seu veto, i per tant, els pressupostos per primera vegada en el legislatiu català no passen el primer tràmit parlamentari del debat a la totalitat d'aquest 8 de juny, això significarà un important revés per al Govern català, deixant en l'aire a la vegada el pacte d'estabilitat, un pacte, però, on no es parla explícitament de pressupostos. 

No obstant això, els posicionaments sobre aquesta qüestió són dispars. Per un cantó, la CUP insisteix que si no hi ha pressupostos, la legislatura continua endavant. Un missatge que en part comparteix Esquerra Republicana, qui assegura que el procés no queda "tocat", el contrari del que sosté el seu soci de CDC. És més, els republicans neguen que s'obri el meló d'unes eleccions anticipades. 

Mentrestant, a l'espera del que decideixi avui l'esquerra anticapitalista, el diputat cupaire Benet Salellas afirmava aquest dilluns que els últims dies hi ha hagut "moviments explícits" i "trobades" amb el Govern i que això el fa ser "més optimista" sobre un possible acord que permeti retirar l'esmena a la totalitat. També el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, demanava a la CUP que donés "una mica d'estabilitat" a l'Executiu, "almenys durant uns quants mesos".

De fet, si no hi ha comptes, el republicà ha assegurat que intentarà administrar "de la millor manera possible" aquesta situació, tot recordant que el Govern es veurà obligat a funcionar amb la pròrroga pressupostària del 2015.