La militància de la CUP manté l'esmena a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat per al 2016, tal com ha avançat El Nacional. La decisió s'ha adoptat durant la reunió extraordinària del consell polític més el grup d'acció parlamentària (GAP) per 29 vots a favor, 26 en contra i 3 abstencions, segons han confirmat en roda de premsa la diputada Eulàlia Reguant i el diputat Albert Botran, cosa que evidencia la forta divisió interna. De fet, algunes veus cupaires reconeixen estar "decebudes i en desacord" per la decisió. Però el que decideix la militància de la CUP va a missa, i en aquest cas, cal tenir en compte que els diputats de la formació anticapitalista no tenen dret a vot. 

La diputada Eulàlia Reguant, qui precisament ha format part de l'equip negociador amb el Govern, ha defensat que avui la CUP "no ha vetat res". En aquest sentit, l'esquerra anticapitalista emplaça JxSí a continuar negociant, però ja pensant en els comptes del 2017. Uns pressupostos que s'haurien de presentar durant el mes de setembre o octubre. "En cap cas s'ha decidit fer un veto, sinó que hem decidit que volem treballar conjuntament amb el Govern i si es considera de cara al 2017 per fer-ho bé", ha clamat.

Sobre com queda l'estabilitat del Govern, la CUP insisteix que la legislatura no s'acaba pel fet que no hi hagi pressupostos. Tanmateix, els cupaires remarquen de nou que l'estabilitat ve donada per la declaració de ruptura. "L'estabilitat és el desplegament del 9-N, és el que garantim i garantirem", ha advertit.

Els diputats de la CUP s'han reunit a la seu del carrer Casp de Barcelona, a més dels membres del consell polític i el grup d'acció parlamentària (GAP), per decidir si la mantenien o retiraven el veto als pressupostos. A les 20h, ha començat aquesta sessió extraordinària que s'ha allargat durant gairebé tres hores i que ha estat forçada per tres assemblees territorials. 

Abans de començar la reunió, el portaveu del secretariat nacional, Xevi Generó, ha atès els mitjans en part per calmar els ànims i enviar un missatge d'optimisme. "Passi el que passi el procés continua endavant", ha assegurat. De fet, el portaveu del SN assegurava que si es mantenia l'esmena no significava que s'estigués vetant "res ni ningú". I davant les crítiques i la pressió que ha tingut la formació anticapitalista aquestes darreres setmanes, que els ha portat de nou a tensionar-se internament, Generó ha dit que "estem per avançar cap a la independència no per qüestionar legislatures".

Negociació in extremis

El Govern ha intentat fins el darrer minut intentar canviar el posicionament de la CUP. De fet, ha estat el diputat cupaire, Albert Botran, qui ha intentat explicar la cronologia dels fets. En aquest sentit, ha exposat que durant el passat cap de setmana, es van mantenir diverses reunions i l'acord entre el Govern i la CUP era més que possible pels pressupostos. "Semblava que podíem haver avançat", ha lamentat. Però, segons asseguren fonts cupaires, al final el sector més crític de CDC hauria decidit despenjar-se d'aquest acord en considerar que ja s'havien fet prou cessions a la CUP. 

En aquest punt, JxSí i la CUP acorden parlar de nou després de l'executiva de Convergència d'aquest dilluns, però la CUP no té noticia del Govern fins a les vuit de la tarda, quan els posen sobre la taula modificar la llei d'estabilitat, a través de la llei d'acompanyament, per introduir ajustos als nivells de dèficit. No obstant, aquesta oferiment arriba tot just quan les assembles territorials debatien la proposta que Puigdemont i Junqueras van exposar als cupaires la setmana passada, negant així cap marge de maniobra a la formació anticapitalista, i més tenint el compte els tempos de decisió de la CUP, per poder reaccionar a les darreres ofertes. És més, aquesta mateixa tarda, a les 7, els cupaires rebien la darrera oferta: la creació d'una comissió per fer un seguiment més periòdic del full de ruta del procés.