El conseller portaveu del Grup Muncipal de CUP-Capgirem Barcelona del districte de Ciutat Vella, Joan Suqué Puig Serra, ha presentat davant del consell de districte una proposició perquè la catedral de la capital catalana es converteixi en "una escola d'arts escèniques i una escola de música municipal". 

Suqué també proposa, en el text que serà presentat al ple d'aquest dijous, crear un "economat municipal per tancar el segrest dels béns de primera necessitat per part del capitalisme" i convertir la plaça de davant de l'edifici en un "espai d'ús veïnal".  Aquesta proposta dels anticapitalistes arriba per contrarestar una plaça "saturada de turisme fins a un extrem insostenible" i també "pel desús espiritual i religiós" de l'espai original. 

Segons el document al qual ha tingut accés El Nacional, i que s'hauria presentat als òrgans del districte, Suqué considera que la catedral actualment no compleix la funció per la qual estava destinada, sinó que ha contribuït "implícitament i explícitament a la gentrificació i a la massificació turística" i a sobresaturar "l'espai i la via pública". 

WhatsApp Image 2017 07 04 at 18.32.32

Expropiar la catedral a l'Església

En la proposta dels cupaires, que ja ha estat presentada a les xarxes socials a través d'un vídeo crític amb el turisme a la Catedral i el centre de Barcelona, el portaveu de la CUP demana també cobrar l'IBI i els impostos a l'Església, tal com recentment ha sentenciat el Tribunal d'Estrasburg. En aquest sentit, també demana al govern de Colau que "assumeixi laïcitat política" i aposta per "expropiar i socialitzar forçosament aquesta església, que pertany el poble i a la ciutat de Barcelona".

Mercaders del temple

El document dels anticapitalistes també titlla l'Església d'haver estat al servei de "monarquies i burgesies, executant i ajudant a perpetuar els processos d'acumulació per despossessió, colonització, saqueig, esclavatge, moralització i control del proletariat". Per aquest motiu, demanen "reconvertir l'espai i obrir-lo a la totalitat de les veïnes, creant espais per a la formació cultural i el consum responsable i social de productes". 

A més, reclamen "l'expulsió dels mercaders del temple i la recuperació per a les classes populars de l'espai", atenent que l'Església catòlica manifesta en els textos sagrats la seva "voluntat i obligació de treballar per a qui menys té".