La CUP ha deixat clar avui que s'oposa a modificar els pressupostos de la Generalitat malgrat que el Consell de Garanties Estatutàries considera inconstitucional la disposició addicional dedicada al referèndum independentista, i ha avisat que el seu suport als comptes depèn del compromís amb aquesta votació.

En un comunicat, la formació anticapitalista recorda que el seu suport als pressupostos de la Generalitat per al 2017, que han d'afrontar encara el debat final en el ple del Parlament, "ve condicionat pel compromís dels pressupostos en la celebració del referèndum, tal com recull la disposició addicional trenta-unena" del projecte de llei.

Precisament ahir, el Consell de Garanties Estatutàries va considerar, en un dictamen unànime, que aquesta disposició és contrària a la Constitució i no està emparada per l'Estatut. En canvi, la CUP reclama mantenir aquesta disposició addicional tal com està, perquè al seu entendre el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que no és vinculant, "no ha suposat cap sorpresa" i "no canvia res".

La formació anticapitalista recorda que aquest organisme fa els seus dictàmens "d'acord amb l'adequació de la normativa a la Constitució Espanyola" i considera "obvi" que un referèndum, en aquest moment, "és incompatible amb aquesta Constitució justament per la falta de democràcia i reconeixement del dret a l'autodeterminació".

En aquesta línia, la CUP sentencia: "Per fer el referèndum caldrà desobeir impediments, mandats judicials o sentències de l'Estat, ja que no hi ha una altra manera de fer-ho".

Només millores socials

"Les úniques modificacions que es poden introduir en els pressupostos de la Generalitat per al 2017 són en matèria de millores de caràcter social, ja que encara hi ha esmenes vives en aquest sentit", considera la CUP, que al mateix temps adverteix que "en cap cas seria comprensible que es fes un pas enrere en la qüestió del referèndum".

En la mateixa línia, els anticapitalistes subratllen que "fa falta seguir amb el full de ruta acordat de celebració del referèndum amb la majoria social que l'acompanya i la majoria parlamentària que l'ha de fer possible". Així doncs, amb aquest comunicat, la CUP reclama mantenir inalterada la redacció actual dels pressupostos en el referent al referèndum.

De la seva banda, tant el president català, Carles Puigdemont, com el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, han deixat clar que el compromís amb el referèndum segueix plenament vigent.

Al mateix temps, no obstant això, el PDeCAT i ERC estan sospesant, de moment per separat, la possibilitat de retocar la redacció de la disposició pressupostària que ha estat qüestionada pel Consell de Garanties Estatutàries, però mantenint la partida prevista per organitzar el referèndum, tot i que encara no han consensuat una solució.