La Policia Nacional espanyola ha hagut de marxar amb les mans buides. Efectius del Cos Nacional de Policia han encerclat aquest dimecres la seu nacional de la CUP, al carrer Casp de Barcelona. Ho han fet després d'intentar entrar al local per buscar material pel referèndum de l'1 d'octubre i que els manifestants hagin aturat l'actuació. La Policia no tenia ordre de registre i, després d'haver estat més de set hores encerclant els manifestants i esperant a que arribés el secretari judicial per poder intentar tornar a entrar, han marxat sense l'ordre i sense poder entrar al local.

Cap a les nou de la nit, els anticapitalistes han donat per desconvocada la concentració. “Avui tots els qui hem resistit, hem guanyat aquesta batalla”, s’ha felicitat Núria Gilbert, membre del secretariat nacional de la formació anticapitalista. No obstant això, ha demanat “no abaixar la guàrdia”, perquè la repressió de l’Estat espanyol no s’aturarà.

En un primer moment, membres de la formació anticapitalista s'havien tancat a dins el local per evitar l'entrada dels agents, encara que després han sortit per unir-se a la protesta. Des de l'organització de la CUP han demanat en tot moment una resistència pacífica i que els manifestants s'asseguessin al terra per evitar l'entrada a la seu. “Si volen entrar a la seu, hauran de passar per sobre nostre”, ha assegurat Núria Gilbert.

Durant les set hores hores de concentració, diversos representants polítics, de diferents colors, s'han deixat veure per la seu de la CUP per a solidaritzar-s'hi. Hi han anat l'exalcalde Xavier Trias, el tinent d'alcalde Jaume Asens, els diputats de JxSí Germà Bel, el líder de Demòcrates Antoni Castellà i el regidor d'ERC Alfred Bosch, entre d'altres.

cup nacional policia

Sense explicacions

La principal denúncia de la CUP és que no han rebut cap mena d'explicació sobre l'operatiu a la seva seu nacional. Durant la tarda, diputats de la CUP s’han dirigit al comandament de la Policia Nacional espanyola a preguntar què buscaven amb aquest operatiu. No obstant això, segons ha relatat Núria Gilbert, “ni s’han dignat a parlar-los, a tornar-los la paraula”. Ha denunciat que “és una excepcionalitat que en democràcia s’entri a les seus dels partits polítics”.

Davant la falta de respostes, la formació anticapitalista ha decidit formar un dispositiu jurídic integrat, a més de per diputats cupaires, per representants de les principals entitats de defensa dels drets humans de Barcelona, del Col·legi d’Advocats i de l’Ajuntament de Barcelona. “L’únic objectiu és tenir una mínima informació sobre què ha motivat l’operatiu”, ha explicat el diputat i advocat Benet Salellas.

Aquest dispositiu jurídic és el que ha decidit portar el cas a un jutjat de guàrdia “per a exercir pressió”, en paraules del mateix Salellas.

Cronologia dels fets

Passades la una del migdia, diversos agents de la Policia Nacional s'han dirigit a la seu del partit amb l'objectiu de buscar material per a l'1 d'octubre. En saber-se la notícia, centenars de persones s'han desplaçat ràpidament al carrer Casp per evitar l'entrada dels agents.

Així és com han ocorregut els fets de forma cronològica:

En un primer moment, els agents no han permès accedir a l'interior als diputats Carles Riera i Joan Garriga. 

Els treballadors de la seu s'han tancat a dins i no han deixat entrar els agents, que anaven sense ordre judicial.

A poc a poc, el nombre de manifestants ha anat creixent, així com també la tensió entre aquests i els agents de la Policia Nacional.

cup nacional policia

DAVID FDEZ CUP   IU

Els agents s'han emportat els cartells de la campanya de la CUP per l'1-O, que estaven al carrer.

cup referendum policia

cartells policia seu cup carlota camps

Després d'algunes empentes entre manifestants i Policia Nacional, els agents han anat retrocedint, situant-se finalment als carrers paral·lels a la seu (Marina i Serdenya) i, així, encerclant la seu. 

policia seu cup

Per ajudar a fer retrocedir els agents, David Fernández ha acompanyat a la Policia perquè no hi hagués incidents al treure el cotxe de davant de la seu.

david fernandez cup policia

Un cop els agents han retrocedit, els manifestants ho han celebrat i han cridat a favor d'una vaga general.

Tot i aquest retrocés, els agents s'han mantingut als carrers Marina i Casp. En total hi havia gairebé una quinzena de furgons d'antiavalots de la Policia Nacional al costat de la seu de la CUP. Alguns inclús exhibint les llançadores de pilotes de goma.

Els antiavalots del CNP, però, no tenen competències en ordre públic, perquè són els Mossos qui les tenen. Per tant, no podien actuar.

Tot i això, la presència d'antiavalots del CNP ha estat molt àmplia.

policia serdenya

policia cup nacionalcup antiabalots

policia serdenya

policia carlota

policia seu cup

Cap a les vuit del vespre, les furgonetes de la Policia Nacional espanyola han abandonat els dos extrems del carrer Casp que ocupaven. Des de la formació anticapitalista, però, han preferit esperar fins a gairebé les nou de la nit per a desconvocar la concentració, després de comprovar que no es tractava d'un canvi de torn.

Resistència pacífica

Durant la concentració s'han pogut escoltar crits de "votarem", "independència" o "els carrers seran sempre nostres".

Des de la organització de la CUP, però, han demanat calma als manifestants i que actuessin pacíficament davant de qualsevol temptació de la Policia. Primer ho ha fet la diputada de la CUP, Anna Gabriel, que ha demanat estar asseguts i fer una "resistència pacífica". "Volem que no guanyi el cop d'estat, volem que guanyin les urnes l'1-O. La batalla és l'1 d'octubre amb les urnes i amb el sí a la independencia", ha assegurat Gabriel.

Gabriel també ha assegurat que la policia "vol que això sigui una batalla" i ha demanat que la gent sigui pacífica. "No podran amb nosaltres si ho fem pacificament i amb un somriure" ha afegit.

seu cup anna gabriel

“És una excepcionalitat que en democràcia s’entri a les seus dels partits polítics”, ha criticat Núria Gilbert. No obstant això, el partit de l’esquerra anticapitalista manté sense alterar la seva agenda de campanya. “Això és un cop d’estat, i els drets polítics i socials, al llarg de la història, s’han conquerit amb la mobilització al carrer”, ha sostingut. Ha emplaçat a estar “atents” a les convocatòries que vindran.

Concentrats davant la seu de la CUP / Carlota Camps

seu cup carlota camps

 

photo5915730182637988298

seu cup  

La concentració s'ha intentat amenitzar amb cançons. Les diputades de les CUP han habilitat uns altaveus i s'han posat a ballar la cançó 'Agafant l'horitzó' sobre l'1-O de Txarango i altres artistes.