Avui fa un mes que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van entrar a la presó de Soto del Real. Eren tres quarts d'onze de la nit quan una furgoneta de la Guàrdia Civil sortia de l'Audiència Nacional direcció a la presó.

Algun crit espontani de "viva Espanya", que els funcionaris van saber apagar de seguida, va rebre Sànchez i Cuixart en baixar de les furgonetes. Després d'això, cap més senyal d'hostilitat, almenys cap a Cuixart. 

El 16 d'octubre, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart entraven junts a l'Audiència Nacional pels volts de les 9 del matí. Era el segon cop que hi anaven. El primer cop es van ajornar les declaracions a petició del fiscal per tenir temps a valorar un nou informe de la Guàrdia Civil.

Sànchez i Cuixart es van acollir al seu dret a no declarar i el fiscal va demanar presó incondicional, i la jutgessa la va concedir. 

A la mateixa Audiència Nacional els van treure els mòbils, els cordons i els cinturons. Cuixart portava botins i es va estalviar aquesta incomoditat que té un to humiliant per als presos que van emmanillats arrossegant els peus i mirant de no perdre els pantalons perquè també els fan treure el cinturó. Són les mesures de seguretat pròpies que s'emprenen amb els detinguts, tot i que si no hi ha perill, es poden fer excepcions.

Sánchez i Cuixart Audiència Nacional / EFE

Un mes després, Cuixart "continua ferm i seré. I assumint la situació que té a sobre", explica la seva advocada. Marina Roig el visita un cop per setmana a la presó de Soto del Real. El que fa amb altres clients en unes hores, amb Cuixart suposa tot el dia perquè ha de fer més de 600 quilòmetres. Però "els damnificats són la família", diu Roig, que només tenen 40 minuts a la setmana per parlar amb ell.

Jordi Cuixart "està feliç". Tot el feliç que pot estar una persona tancada acusada per un delicte que suposa 30 anys de presó. "Està igual que sempre", diu l'advocada.

El dia a dia a la presó del president d'Òmnium Cultural passa entre les moltes cartes que rep, les llargues hores per llegir i escriure, per estudiar i per anar al gimnàs.

De la presó en destaca el tracte correcte. No en té cap queixa, més enllà d'estar tancat.

No es veuen ni a missa

Pràcticament no es veu amb Jordi Sànchez. El president de l'ANC també està empresonat a Soto del Real però en un altre mòdul. Els van separar després de passar junts la primera nit. 

Sànchez és al mòdul 4, a la cel·la 213. Cuixart, a la cel·la 203 del mòdul 1. Si volen coincidir, ho poden fer els diumenges, a l'hora de missa. Però Jordi Cuixart no hi va cada setmana i això fa que pràcticament no es vegi amb Sànchez.

El no a la política

A la presó Cuixart ha decidit que no anirà a cap llista electoral. "És una decisió personal seva. Se sent part de la societat civil, no d'un ens polític", explica la seva advocada que desvincula la decisió a qualsevol afectació que pugui tenir en el procés judicial.

"No té cap incidència en el procediment, ni positiva, ni negativa. I la seva decisió no té res a veure amb el procediment", afegeix Marina Roig, que va copsar la idea de Cuixart que ell era més "útil" com a president d'Òmnium treballant per la llengua, la cultura i el país.