Amb la convocatòria del referèndum (o referèndum) a l’horitzó, Catalunya Sí Que es Pot ha presentat aquest dijous al Parlament una interpel·lació en què obre la porta a donar suport a un referèndum unilateral sempre que tingui un “reconeixement previ” que garanteixi “efectes polítics i jurídics reals”. Per a aconseguir aquest reconeixement i conseqüentment el suport dels comuns, el portaveu de la formació, Joan Coscubiela, ha proposat al Govern buscar l’aval internacional en l’àmbit de la Comissió de Venècia.

Els fervents defensors del referèndum acordat amb l’Estat han donat d'aquesta manera un pas més i han obert la porta a donar suport a un referèndum unilateral, sempre que tingui l’aval de la Comissió de Venècia. “Aquesta comissió servirà per legitimar el referèndum, independentment de quina sigui la seva modalitat, tant si és pactat com si no”, ha dit Coscubiela.

Des de CSQP consideren que l’aval d’aquest òrgan és imprescindible per tal que el referèndum gaudeixi de reconeixement internacional ja que, com ha reconegut Coscubiela, els Estats no els donaran l’aval. “La Comissió de Venècia proposa un codi de bones pràctiques sobre referèndum, té una àmplia experiència en assessorar processos referendaris i una gran autoritat internacional”, ha defensat el portaveu de la formació.

Com ha destacat en la seva intervenció, la comissió citada té un codi de bones pràctiques sobre referèndums, en el qual especifica: “Els referèndums no poden celebrar-se si la Constitució o una llei conforme aquesta no ho estipula”.

Coneixedor de les condicions que marca la Comissió de Venècia, supeditada al Consell d’Europa, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha demanat a CSQP que “no es posin unes condicions que se sap que són inassolibles degut a l’actitud insuficient del Govern espanyol” i ha demanat que se’ls demanin aquestes mateixes condicions a l'Executiu de Mariano Rajoy.

De fet, l’Estat és l’únic que podria demanar el reconeixement internacional del referèndum a Catalunya via Comissió de Venècia ja que aquesta demanda només la poden fer els Estats membres de la Comissió i en cap cas ho podria fer el Parlament de Catalunya com a òrgan independent. 

“Quan i com”

Catalunya Sí Que es Pot, en la mateixa línia que porta fent la CUP en les darreres setmanes, ha demanat al Govern concreció sobre la convocatòria i celebració del referèndum. A la petició de la formació anticapitalista de “data i pregunta” s’hi ha afegit la dels comuns, que ha demanat més detalls sobre el “quan i com”.

Durant la seva intervenció, Coscubiela ha assegurat que el Govern “combina declaracions genèriques amb molta retòrica i poca transparència” i per això ha demanat detalls sobre com, quan i amb quines garanties es celebrarà el referèndum. En aquest àmbit, el portaveu de CSQP ha defensat el paper del Pacte Nacional pel Referèndum.

El vicepresident, que no ha respost a la pregunta dels comuns, ha reiterat el “compromís absolut” del Govern cara la celebració del referèndum però ha assegurat que no tindria “cap sentit” anunciar la data i la pregunta mentre el Pacte Nacional pel Referèndum segueix “intentant avançar” per aconseguir suports com a aval d’un referèndum pactat. 

Junts pel Sí celebra “el pas endavant” de CSQP

Després del debat al ple, Junts pel Sí ha enviat un comunicat per expressar la seva satisfacció davant que CSQP contempli donar suport a una referèndum a Catalunya encara que aquest no hagi estat pactat amb l’Estat.

“Aquest és un pas important”, ha assegurat la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, atenent a que el Govern espanyol ha repetit per activa i per passiva que no permetrà celebrar un referèndum d’independència a Catalunya.