Ciutadans també presentarà un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional (TC) per frenar la reforma del reglament aprovada aquest dijous per Junts pel Sí i la CUP i que permetrà aprovar de manera exprés les denominades lleis de desconnexió. 

Ciutadans se suma així al PP català, que ja va anunciar que demanaria empara al TC. Queda per veure la posició del PSC, que va assegurar que no portaria la reforma del reglament davant el Constitucional si finalment s'aprovava l'esmena de Junts pel Sí que limita la tramitació per lectura única als casos en què la "simplicitat" de la norma ho permeti.

La lectura única permet aprovar de manera molt més rapida i sense esmenes de l'oposició qualsevol proposició de llei, com la Llei del Referèndum o la Llei de Transitorietat Jurídica. El portaveu adjunt del principal grup de l'oposició, Fernando de Páramo, considera que es tracta d'una "cacicada en tota regla" que pretén "tapar la boca a l'oposició".

Declaració davant la Guàrdia Civil

Quant a la declaració d'aquest dijous davant la Guàrdia Civil del director de Comunicació del Govern, Jaume Clotet, i del portaveu del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, De Páramo ha reiterat que els polítics no han de "creure que estan per damunt de la llei" i que no poden usar "els diners de tots els catalans per a fins independentistes".