La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha presentat aquest dimarts un escrit a la Mesa, signat posteriorment pels grups de Ciutadans i del PP català, en el qual es demana a la presidenta de la Mesa, Carme Forcadell, que ordeni els debats amb "imparcialitat" i "objectivitat".

L’escrit del PSC fa referència a l’últim ple del Parlament, en què es van debatre i votar els Pressupostos de la Generalitat per al 2017. Poc abans d’iniciar-se la votació, els lletrats van fer arribar una nota en què es recordava que els comptes incomplien el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que declarava inconstitucional i antiestatutària la disposició que preveu el finançament del referèndum. Davant la nota, Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP van demanar que es reunís la Mesa i la Junta de Portaveus, però la presidenta no va voler interrompre el ple al·legant que ja s’havia debatut sobre aquest tema.

Finalment la votació es va donar sense cap reunió prèvia, el que s’ha considerat per part de Cs, PSC i PP com una acció de manca d’imparcialitat per part de la Mesa. Per aquest motiu, la nota “apel·la” al Reglament del Parlament i als principis d’objectivitat i neutralitat que han de regir els debats en el ple. "Tenim la sensació que els plens no s'ordenen amb objectivitat i demanem que, amb vista al futur, la Mesa i la Presidència garanteixin els drets de tots els grups", ha subratllat Granados.

Forcadell reitera el compliment del reglament

Davant aquestes declaracions acusatòries, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha assegurat aquest dimarts als mitjans que les accions que va portar a terme durant el ple “van ser ajustades al Reglament de la Cambra” i, per tant, no van vulnerar els drets dels grups.

La presidenta ha assegurat que tot i que respecta les opinions dels tres grups, que en cap cas comparteix, cal destacar que la Mesa actua de manera "equitativa" amb tots els grups parlamentaris i permet que es puguin manifestar amb “total llibertat”. De fet, Forcadell ha afirmat que així ho fan, tal com es pot demostrar de “manera empírica” a través dels temps de parla dels que disposen cada grup. 

Cs i PP se sumen a la iniciativa del PSC

El portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, ha manifestat també en roda de premsa el "malestar" del seu grup per l'ordenació dels plens i els torns de paraula, i ha advertit a Forcadell que ha de ser la "presidenta de tots" actuant amb "neutralitat" perquè ja no és la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana.

Des del PP català, la portaveu adjunta, Esperanza García, ha denunciat que la Mesa qüestioni la "legitimitat" dels grups parlamentaris a l'hora de sol·licitar informes jurídics sobre el desenvolupament del full de ruta independentista, una pràctica que la diputada popular veu "molt perillosa". "La negativa de la Mesa s'està convertint en un esport, i això és un risc per a la democràcia", ha lamentat García.

Junts pel Sí i la CUP denuncien "l'intent de desgastar-la"

El diputat de Junts pel Sí Roger Torrent ha criticat aquest dimarts que Cs, PSC i PP “intentin desgastar” a la presidenta del Parlament al acusar-la d’aplicar el reglament amb imparcialitat en benefici dels grups independentistes. Torrent ha defensat la professionalitat de Forcadell, que “procura que tots els grups es puguin expressar lliurement”, i per això ha assegurat que Junts pel Sí no permetrà “en absolut” els atacs contra la presidenta del Parlament.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha atribuït l’actitud envers Forcadell com un intent “d’infravalorar la presidenta de la Parlament pel fet de ser dona” i ha assegurat que combatran qualsevol actitud masclista i per això han demanat als grups parlamentaris que “s’acabin els escarnis contra Forcadell”. Preguntada sobre si es referia a algun diputat en concret, Reguant ha assenyalat directament al portaveu de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela. Segons la diputada de la CUP, durant el ple anterior Coscubiela va insinuar que Forcadell actuava pressionada per Junts pel Sí. “Creiem que té criteri polític per ella mateixa”, ha conclòs.