C's, PSC i PPC han tancat aquest dimarts un acord al Parlament per demanar la creació d'una comissió d’investigació sobre el cas Vidal. En les properes hores, segons han indicat, registraran la petició a la cambra catalana. Com que ho demanen tres grups parlamentaris, la comissió es crearà de manera automàtica. La decisió arriba després que la setmana passada, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, donessin explicacions sobre aquest cas a la comissió d'Afers Institucionals (CAI) i a la comissió d'Economia, respectivament.

Junqueras va negar, una per una, les polèmiques afirmacions de Vidal en el sentit que la Generalitat té les dades fiscals dels contribuents catalans, i va admetre que els dubtes generats per aquest cas "han fet mal al Govern". C's, PSC i PPC van considerar que els arguments aportats van ser "insuficients" per aclarir les afirmacions de l'exjutge i exsenador d'ERC.

Per la seva part, Junts pel Sí ha anunciat que impulsarà, en paral·lel, una altra comissió d'investigació sobre l'anomenada Operació Catalunya, la suposada conxorxa de l'Estat creada per torpedinar el procés.

Catalunya Si Que es Pot donarà suport a ambdues comissions tot i que s'han mostrat escèptics sobre les seves aportacions. "Són qüestions greus que no han estat suficientment explicades i per tant votarem a favor de les dues comissions", ha explicat diputat de CSQP, Albano-Dante Fachin. Ara bé, "esperem que serveixin per alguna cosa més del què han servit les anteriors comissions del Parlament", ha conclòs Fachin. 

 

Investigació Operació Catalunya

Després de conèixer-se l'entesa de C's, PSC i el PPC per tirar endavant la comissió d'investigació sobre el cas Vidal i les noves informacions periodístiques sobre l'Operació Catalunya, el grup parlamentari de JxSí va comunicar aquest dilluns la intenció de crear una altra comissió d'investigació. L'objectiu de la coalició independentista és que càrrecs del govern espanyol com la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, i el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas; o dirigents del PPC com Alícia Sánchez Camacho i Enric Millo, a més dels comissaris José Manuel Villarejo i Marcelino Martín Blas, donin explicacions en seu parlamentària, de la presumpta guerra bruta contra el sobiranisme.

Per posar en marxa una comissió d'investigació, es requereix la petició conjunta de tres grups o el suport d'una cinquena part de diputats de la cambra. Per això, JxSí en solitari pot elevar la sol·licitud al ple, on serà votada. El PSC ja ha anunciat el seu suport a aquesta comissió d'investigació. Cs ho està estudiant i ha recordat que ja va impulsar la mateixa comissió al Congrés, ja que és on "més es pot investigar" aquesta qüestió. 

En aquest sentit, el diputat de Junts pel Si Roger Torrent ha assegurat que, com la Fiscalia no accepta querelles al respecte, "ens toca al Parlament investigar sobre aquests actes, en cap cas propis d'un Estat de dret". Coneixem l’existència de les clavegueres de l’Estat i, per tant, tot el que sigui abocar llum en aquestes trames ens sembla correcte", ha assegurat el diputat de la CUP Albert Botran. 

El PPC s'oposa a la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya perquè a les Corts espanyoles ja s'ha debatut sobre el tema "fa molt de temps" i "tot va quedar extraordinàriament clar". A més, Alejandro Fernández ha afegit que les comissions no cal que sempre acabin provocant "rescissions" de càrrecs. 

Cas Vidal

Respecte a la comissió d'investigació del cas Vidal, JxSí i la CUP s'han oposat a la seva creació. Donen el cas per tancat després de les compareixences de Junqueras i Salvadó. De fet, dimecres passat, en el marc de la comissió d’Afers Institucionals (CAI) els vots de JxSí i la CUP van vetar noves compareixences reclamades per diversos grups de l'oposició. Entre d'altres, del conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva; la consellera de Governació, Administracions Púbilques i Habitatge, Meritxell Borràs; el conseller de Justícia, Carles Mundó; el conseller de l’Interior, Jordi Jané; la consellera de la Presidència, Neus Munté, i el mateix exsenador d’ERC Santiago Vidal.

En referència a aquesta comissió, la CUP ha assegurat que donen per bones les explicacions que el vicepresident, Oriol Junqueras, i el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, van donar en la comissió d'economia i hisenda. "Seguir alimentant aquesta qüestió es seguir alimentant un show mediàtic", ha manifestat Botran. Torrent, per la seva banda ha assegurat que "estem encantats de comparèixer al Parlament i donar explicacions a tothom que les necessiti". "No hi ha res de res de res a amagar i, per tant, transparència absoluta", ha manifestat el diputat de Junts pel Sí.