Ciutadans i el PP català presentaran abans de dimarts que ve un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) contra la reforma del reglament, aprovada aquest dimecres per Junts pel Sí i la CUP, i que permetrà aprovar per la via exprés les denominades lleis de desconnexió.

Tant Ciutadans com el PP català ja havien anunciat la seva voluntat de recórrer la reforma del reglament davant el TC ja que, segons consideren, "vulnera els drets dels diputats". Un dels punts claus de la reforma és la possibilitat de tramitar per lectura única i a instàncies d'un sol grup una proposició de llei, cosa que permetria aprovar-la molt més ràpid i sense esmenes de l'oposició.

És precisament aquest punt, entre d'altres, el que recorreran tant Ciutadans com els populars catalans. "El Govern de Carles Puigdemont vol tapar la boca als diputats per tal d'evitar tenir una oposició que li digui les veritats", ha assegurat aquest dijous el portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo.

"Des del PP no ens quedarem de braços creuats davant aquesta situació de radicalitat i de comportament poc democràtic", ha afegit el president dels populars a Catalunya, Xavier García Albiol. 

"Una mala notícia"

Així mateix, també ha fet una crida al PSC, que va anunciar que no presentaria cap recurs sempre i quan s'aprovés una esmena de Junts pel Sí que admetia la tramitació d'una llei per lectura única sempre i quan la "simplicitat" de la norma ho permetés. En aprovar-se aquesta esmena, tot apunta a que el PSC no presentarà un recurs d'empara davant el Constitucional.

"És una mala notícia i li demanem al PSC que reconsideri la seva decisió de no defensar els drets dels diputats davant els tribunals de justícia", ha assegurat Albiol, que també ha acusat els socialistes catalans de donar "una bombona d'oxigen als independentistes".