“Com pensa el Govern complir el requeriment del Tribunal Constitucional (TC) de no saltar-se les lleis?”. Aquesta és una de les preguntes que Ciutadans farà durant la sessió de control al Govern del ple de la setmana vinent i que demana a l’Executiu català que expliqui com es portaran a terme els Pressupostos de la Generalitat del 2017 davant la seva “manifesta il·legalitat”.

Ciutadans ha registrat aquest divendres una pregunta en el Parlament en què demana a l’Executiu de Carles Puigdemont explicacions per publicar uns pressupostos “il·legals per un nou 9-N” tot i les advertències del TC, el Consell de Garanties Estatutàries i els lletrats del Parlament.

En aquesta línia, el secretari de comunicació de Cs, Fernando de Páramo, ha assegurat que Puigdemont “va sense fre, no explica res, es dedica a fer viatges pel món pagats per tots els catalans, i es dedica a escriure articles, quan el què hauria de fer és posar-se a treballar per tots els catalans”.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat com un “escàndol de primer magnitud” l’estratègia del Govern per preparar la desconnexió, sense informar al Parlament i en base a uns pressupostos inconstitucionals per finançar el referèndum. “Ho estan fent amb nocturnitat i a traïció”, ha lamentat Iceta.

Des del PP català, han celebrat la “celeritat” amb la què el Govern espanyol ha recorregut davant el TC els pressupostos. En roda de premsa a la seu del partit, el secretari general, Santi Rodríguez, ha aplaudit que el recurs sigui contra la disposició que preveu un referèndum “en els seus diversos formats” -tant pactat com unilateral- i també contra les partides per a “processos electorals” amb les què es podria finançar.

Rodríguez també ha interpretat la decisió del Govern d’Espanya com un “missatge de tranquil·litat als catalans no independentistes, que compten amb el Govern espanyol que actua davant l’abús de la majoria independentista accidental en el Parlament”. En cas que es suspenguin les partides per a processos electorals, el secretari general del PP ha assegurat que es podrien celebrar les eleccions de totes maneres. “Segur que es poden convocar unes autonòmiques que enterrin d’un cop per totes el Govern independentista però en cap cas podrà finançar-se un referèndum que no està autoritzat”, ha reblat.