El portaveu de Ciutadans a Múrcia, Miguel Sánchez, ha anunciat aquest dijous, al final d'una reunió amb el president autonòmic, Pedro Antonio Sánchez, que s'ha negat a dimitir, que trenca relacions amb el PP i que iniciarà contactes amb el PSOE, per obrir negociacions. L'objectiu, ha dit, és "buscar solucions conjuntes a la crisi institucional més greu", i ha assegurat que no descarten res, ni tan sols una moció de censura.

Sánchez, que ha comparegut al Palau Aguirre de Cartagena després de concloure la reunió per analitzar les conseqüències que el president hagi estat citat a declarar en qualitat d'investigat pel cas Auditori, ha deixat clar que "no descarten res", ni tan sols una moció de censura.

Ha manifestat que no poden permetre el "incompliment d'un president sospitós de presumpta corrupció política", destacant que "és un president sense paraula".

"No estem disposats que empari aquesta actitud i Múrcia no s'ho mereix, està enganyant els murcians", ha assenyalat Sánchez, que ha advertit, al terme de la reunió, que amb prou feines ha durat una hora, que el PP ha trencat el pacte, "ha incomplert".

El president de Cs, Albert Rivera, no ha trigat a demostrar la seva indignació a través de les xarxes. 

Negociacions amb el PSOE... i Podemos

En una entrevista a EsRadio, el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, ha fet una crida a "no posar-se nerviosos". "El PP ha trencat el pacte, ho ha incomplert en el punt número u, un punt fonamental per a nosaltres com és la regeneració democràtica", ha declarat.

L'acord anticorrupció subscrit per Cs i el PP després de les eleccions autonòmiques de 2015, que juntament amb d'altres mesures, va permetre la investidura de Sánchez, preveu "separar immediatament de qualsevol càrrec, públic o de partit, a imputats per corrupció política fins a la resolució completa del procediment judicial".

En negar-se a dimitir, Sánchez "ha faltat al que va signar, al que li va dir als ciutadans murcians" i "al que estableix la Llei de Transparència de Múrcia", ha conclòs Villegas, que ha acusat el PP de "prioritzar els interessos personals" del president autonòmic enfront del dels interessos de la Regió de Múrcia.

Sobre les negociacions amb el PSOE, el número dos de Rivera s'ha mostrat prudent. "Obrirem converses amb el PSOE i explorar quines opcions hi ha. Nosaltres d'entrada no descartem cap opció, però ho farem pensant en els murcians", ha explicat.

Sobre l'opció d'impulsar una moció de censura contra Pedro Antonio Sánchez, Villegas ha indicat que això "és molt avançar" i que ara "cal anar pas a pas i no posar-se nerviosos", perquè "la governabilitat d'una regió tan important com Múrcia és un tema molt seriós ". "Crec que cal actuar amb decisió, com ho estem fent, però també amb calma i sense precipitació", ha insistit.

Per plantejar una moció de censura a la comunitat autònoma, s'haurien de posar d'acord el PSOE i Ciutadans, però també Podem. Quan li han preguntat com creu que es prendria l'electorat de Cs un pacte amb el partit morat, Villegas ha contestat: "No sé si cal fer aquests comptes electorals a curt termini".

"Crec que en política el que et dóna bons rèdits a mig ia llarg termini, que és el que compta, és la coherència. Nosaltres serem coherents, i en el nostre ADN està la regeneració democràtica. La gent que ens ha votat a Múrcia ens ha votat perquè volia formes de fer política diferents ", ha assenyalat.

Queixes al govern murcià

La portaveu del Govern Múrcia, Noelia Arroyo, s'ha girat contra Miguel Sánchez. "Per què allò que val a altres comunitats autònomes, aquí no serveix?", ha dit després de la roda de premsa del primer en al·lusió a la idea que cal obrir el judici oral perquè un investigat hagi de deixar el càrrec.

Arroyo ha recordat davant els mitjans les dades de l'atur del mes de febrer i les mesures adoptades en l'acord d'investidura amb Ciutadans. Després d'afirmar que no poden "posar en risc l'avenç de la regió", ha lamentat que s'obrin negociacions amb el PSOE, i per extensió s'hi pugui incloure Podemos.

La portaveu ha qualificat a Ciutadans de "partit responsable" i al seu entendre ara han de demostrar "si volen treballar per la regió o entrar en el joc brut de l'oposició".

Noelia Arroyo ha excusat Pedro Antonio Sánchez per no comparèixer davant la premsa argumentant que és la tercera reunió que manté amb Ciutadans i que solen ser els portaveus els que expliquen als mitjans el resultat d'aquestes trobades.

Escàndol a la Fiscalia

Aquesta polèmica arriba després de l'escàndol la setmana anterior sobre que el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, hagués pogut rebre ordres –s'havia especulat sobre el ministre de Justícia, Rafael Catalá– per oposar-se a la imputació del president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, en el cas Púnica, una decisió que va estar avalada per dos informes jurídics i amb la qual Maza està d'acord. 

Finalment, però, sí va resultar imputat i declararà dilluns.