Es devia empatxar Albert Rivera al sopar de Moncloa al gener on Mariano Rajoy reunia els equips negociadors de la investidura del Partit Popular i Ciutadans per tranquil·litzar els ànims. Les relacions començaven a degradar-se perquè els populars feia dies mostraven símptomes de no trobar el moment de complir el pacte de "las lentejas: o las tomas o las dejas", i certes mesures anticorrupció que aquest contemplava –com ara que els imputats dimiteixin–. La venjança va gestar-se freda a Cs fins a aquest dijous, quan el vot favorable de tota la cambra ha forçat el PP a donar suport també a la seva comissió d'investigació pel finançament il·legal.

La proposta va ser registrada per PSOE, Unidos Podemos i Ciutadans fa unes setmanes al Congrés, després que Rajoy suggerís en una sessió de control que la comissió pel finançament es podria crear al Senat –on té majoria–. Les paraules van arribar enmig de l'escàndol amb el president de Múrcia, un còctel que va indignar Rivera, fins al punt de donar per trencades les relacions en matèria de regeneració, i apostar només per cenyir-se a la negociació orientada a pactar els pressupostos generals de l'Estat. Així ha estat i aquest mateix dimecres ambdues formacions han tancat l'acord, que li garantirà el 'sí' de la formació taronja als populars.

Precisament, el portaveu de Cs, Juan Carlos Girauta, ha estat explícit durant el debat a l'hora de mostrar el seu descontentament. "Pacta sunt servanda", "els pactes estan per complir-se", ha dit. Tot seguit ha lamentat que la persona amb qui va signar el pacte, el portaveu popular, Rafa Hernando, no hi fos present, però ha recordat que la relació entre ambdós partits ja no partia de bon port. "No ens fiàvem de vostès, no perquè no siguin dignes de confiança, sinó perquè alguns dels qui estan a l'origen de la desafecció hagin de regenerar de mutu propi la política espanyola", ha dit. Sobre això, ha assenyalat que els populars sí que van donar suport a Andalusia per investigar els ERO, així com a CDC a Catalunya. I finalment ha lamentat episodis on es van emprar els termes "comptabilitat extracomptable", "dimissió en diferit", o el fet que es trenquessin els discs durs. 

Al PP, al seu torn, no li ha caigut bé la petició. "No és una comissió d'investigació, sinó de demolició del PP" ha exposat el portaveu Eloy Suárez. El seu punt ha estat que caldria investigar "tots els partits polítics", però han votat a favor per no exhibir la seva solitud, com també van fer aquesta mateixa setmana amb l'intent de despolitització del Tribunal Constitucional i de la forma d'elecció de la cúpula de RTVE.  

El PSOE, amb més memòria parlamentària que els emergents, ha recordat que al llarg de la majoria absoluta dels darrers quatre anys s'havia obviat la possibilitat que aquesta comissió es posés en marxa. "Rebutjant compareixences inclús del senyor Rajoy. Però el PP ja no podrà evitar respondre políticament en aquesta cambra. Un abans i un després en la salut democràtica d’aquest país. La corrupció és una gangrena…", ha denunciat Artemi Rallo. Per l'experiència, Aitor Esteban (PNB) s'ha mostrat desconfiat que de la comissió se'n derivessin conclusions efectives.

Des d'Unidos Podemos, han considerat igualment la regeneració democràtica com "l'amenaça" que atia l'escepticisme dels ciutadans i una de les principals amenaces per al sistema, com ha dit Carolina Bescansa. Els qui no han participat en el debat són ERC, i el PDeCAT, absents per la protesta.

La comissió rep així la llum verda aquest dijous, però haurà d'esperar segurament a després de l'estiu. Abans van la de l'Operació Catalunya, de Jorge Fernández Díaz i Interior, i una sobre les caixes d'estalvi.