El PSOE, Ciutadans i Unidos Podemos han acordat aprovar aquest mes d'abril en el Ple del Congrés la creació d'una comissió d'investigació sobre el presumpte finançament il·legal del PP, que es posarà en marxa abans de l'estiu.

Així es desprèn de la petició conjunta que han registrat aquest dimecres en el Congrés i amb la qual pretenen, en paraules dels seus representants, conèixer "tota la veritat" de les finances del PP en vista de les investigacions sobre la trama Gürtel i els anomenats 'papers' de l'extresorer Luis Bárcenas.

La creació d'aquesta comissió d'investigació era una de les sis condicions de regeneració que Ciutadans va exigir al PP per negociar la investidura de Mariano Rajoy. Passats aquests mesos, i davant de les objeccions dels 'populars', el partit taronja ha optat per arribar a un acord amb el PSOE i amb Unidos Podemos, amb els quals sumen majoria absoluta.

En el text conjunt, recollit per Europa Press, es precisa que la comissió d'investigació tindrà per objecte "investigar i, en el seu cas, determinar la concurrència de responsabilitats polítiques, pel presumpte finançament il·legal del PP, i, en concret, l'existència de diferents xarxes de donacions irregulars, adjudicacions de contractes públics i altres mecanismes de finançament irregular".

Pretenen examinar també l'incompliment que de l'existència d'aquestes pràctiques es derivaria de la legislació sobre incompatibilitats, de finançament de partits polítics i de campanyes electorals.

Ha d'arrencar abans de juliol

La Comissió, que tindrà sis mesos de termini per redactar les seves conclusions i recomanacions, es constituirà en el període de sessions en què s'aprovi la seva creació pel Ple de la Cambra, un debat que els tres partits s'han compromès a realitzar aquest mateix mes, previsiblement el 23 d'abril.

El portaveu del Grup Socialista, Antonio Hernando, ha subratllada que l'objectiu és conèixer "tota la veritat" sobre el finançament irregular del PP i, per això, demanaran que el Congrés pugui sol·licitar "tota la documentació" que estimi convenient a les institucions i òrgans judicials per "arribar al fons de la qüestió". "Els tribunals han de fer la seva feina, però nosaltres farem la nostra", ha subratllat

En una roda de premsa, ha recordat que el PSOE porta demanant una comissió d'investigació des de 2013, però la majoria absoluta del PP ho va impedir. La seva última iniciativa per exigir la seva posada en marxa va ser el juliol de 2015, encara que aquesta petició, en solitari, decaurà quan el ple aprovi la proposta presentada al costat de Podemos i Ciutadans.

Segons ha dit, aquests tres partits han decidit unir forces per "determinar les responsabilitats polítiques" que hi ha entorn del cas Bárcenas i el finançament irregular del PP, ara que el partit del Govern no pot impedir-ho.

"Aquesta és la prova palpable d'aquesta pèrdua de majoria absoluta del PP, que si ens posem d'acord podem investigar i investigarem el finançament irregular del PP i les responsabilitats polítiques," ha afegit.

Contra la llei del "silenci de la trama"

Per la seva part, la portaveu d'Unidos Podemos, Irene Montero, ha assegurat que amb la creació d'aquest òrgan fan un pas endavant per acabar amb la llei del silenci de la trama que, segons ha denunciat, vincula elits del poder polític amb empresaris i amb part de la cúpula judicial.

"Ara volem intentar unir totes les peces del puzle perquè puguem posar punt i final a la llei del silenci que ha intentant imposar el PP", ha emfatitzat. "El PP no se'n sortirà de franc i per això demanarem que s'investigui", ha afegit la dirigent de Podemos.

Preguntada sobre si el seu grup demanarà la compareixença del president del Govern i líder del PP, Mariano Rajoy, Montero ha assenyalat que encara no hi ha cap concreció respecte a les compareixences i que això ho abordaran quan se senten a preparar el pla de treball.

Això sí, ha assenyalat que a Podemos entenen que Rajoy "serà un dels principals interessats en aclarir si existeix una trama articulada". "Crec que tindrà el màxim interès", ha assenyalat. En representació de Ciutadans, el seu portaveu Juan Carlos Girauta ha dit sobre això que "se n'anirà fins on faci falta per depurar les eventuals responsabilitats polítiques".

Cs: El PP no s'escapolirà de les mesures de regeneració

Girauta ha indicat que potser els 'populars', que han exhibit "formes i actituds pròpies de la majoria absoluta", se n'han adonat aquest dimecres que l'oposició pot "buscar majories alternatives" per impulsar determinades iniciatives encara que a ells no els agradin.

En aquest sentit, ha afirmat que Ciutadans "va seriosament" amb la regeneració democràtica i que, com ja va advertir, el finançament del PP s'investigarà, "amb o sense Rajoy". Tot i així, lamenta que en aquest punt "el PP no hagi complert la seva part de l'acord" que va firmar amb Cs a l'agost i s'ha preguntat "quin serà la raó perquè prefereixi no afegir-se a la creació de la comissió".

"Pel que sembla, amb la paraula corrupció s'acaba qualsevol via de cooperació" amb el PP, que "es tanca com una ostra", però "nosaltres tenim l'obridor d'ostres", ha assegurat. En aquest sentit, li ha dit al partit de Rajoy que "perdi tota esperança de deixar-se anar de les condicions de regeneració" que va firmar en el pacte amb Cs, entre elles la supressió dels aforaments polítics i la limitació de mandats del president del Govern, per a les quals també buscarà el suport del PSOE i Units Podemos.