Ciutadans portava la regeneració de la vida pública en el seu ADN fins que Albert Rivera es va ennuegar amb la investidura de Mariano Rajoy. Passats tres mesos, el president espanyol no ha satisfet el pacte de sis mesures anticorrupció subscrit amb les files taronges, que li va garantir el seu 'sí'. Això ha ferit la credibilitat de Cs, visiblement ningunejat per un PP que ha prioritzat el PSOE constantment per a acords de legislatura. Però Rivera ha llançat una ofensiva per dir prou, ara que Cs busca eixamplar-se en l'espai de la dreta

La formació taronja ha emprat la Regió de Múrcia per disparar un obús en la línia de flotació del carrer Génova. L'envit immediat va ser trencar aquest dijous relacions amb el PP de la comunitat, amenaçant de fer caure el govern de Pedro Antonio Sánchez. L'argument és que tot càrrec públic que estigui investigat per corrupció "ha de ser apartat", com regeix en el pacte autonòmic. És el cas de Sánchez, que dilluns està citat a declarar pel cas Auditori, una branca de la Púnica.

El desafiament corre perill de no ser efectiu al llarg termini, davant les dificultats per consumar una aliança alternativa de govern. Una moció de censura passaria per l'entesa amb el PSOE –amb qui ja estan explorant contactes– però també amb Podemos, arxi-enemic dels 'naranjitos'. Una aliança similar existeix les ciutats de Santa Pola, Alacant i Torrevella, però no en cap govern autonòmic. I des de Madrid, tampoc s'hi mostren bel·ligerants, ja que el secretari general, José Manuel Villegas, va fer una crida a "no posar-se nerviosos" i prioritzar l'estabilitat política.

Entre els populars regna la calma, tot i que la situació pot desembocar en unes eleccions a la regió. Cs no ho prefereix, però podria remuntar en escons gràcies a l'aplicació d'un sistema electoral més proporcional, al qual va contribuir a impulsar el 2015. Al seu torn, fonts de la direcció del PP a Madrid asseguren que aguantaran "la pugna", perquè les querelles de Sánchez amb anterioritat han estat arxivades. Continuen fent prevaldre el seu criteri que només es pot demanar una dimissió si hi ha apertura del judici oral, com regeixen els estatuts del partit.

Pacte anticorrupció

El fet és que la finta de Rivera arriba en una setmana clau per curar-se en salut per més crítiques a la laxitud amb els populars. 

Vencia el termini que PP i Cs s'havien donat per revisar el compliment de les mesures del pacte Anticorrupció, que va garantir a Rajoy el "sí" en la investidura. De les sis –Limitació dels mandats del president del Govern; Eliminació dels aforaments; Eliminació dels indults per corrupció; Creació d'una comissió per reformar la Llei Electoral; Creació d'una comissió per investigar el presumpte finançament irregular del PP; Abandonament dels càrrecs públics per part dels imputats per corrupció– només els indults i la comissió per reformar la llei electoral estan en curs.

Amb un full de serveis a mitges, Rajoy torna a menystenir-los, demanant d'allargar-ne el compliment perquè no tot depèn dels vots d'ambdós i assegura que algunes mesures passen per una reforma de la Constitució. El portaveu de la formació rival, Juan Carlos Girauta, surt del pas dient que està "tot encaminat" i aviat els populars es menjaran "les llenties" –"lentejas, las tomas o las dejas"–. És com els genovesos anomenen l'acord entre les parts. Rivera no digereix el cop i busca socis per a la resta de mesures.

Triple ofensiva

Cs, juntament amb PSOE i Podemos, van celebrar aquest dijous una trobada discreta per posar-se d'acord sobre com pressionar el PP sobre limitació de mandats i aforaments. No sembla que hagin de trobar una sortida fàcil. Rivera creu que limitar els mandats passa per modificar la llei del Govern espanyol o fins i tot fer una reforma exprés de la Carta Magna. La formació morada exigirà un referèndum, per la seva banda. Rajoy ho tem per si implica qüestionar el seu càrrec, o bé, que a Catalunya deixi la Constitució en descrèdit, en el cas que una majoria independentista hi votés en contra. 

El líder de Cs seguirà explorant altres vies per a la creació d'una comissió d'investigació al presumpte finançament irregular al PP. L'amenaça és que hi ha vots suficients per fer-ho, gràcies a l'oposició. "Espero que el PP compleixi, perquè si decideix incomplir i riure a la cara dels espanyols, hi ha ja una majoria alternativa", va assegurar el president de la formació taronja. Aquest mateix dimecres, Rivera preguntarà en sessió de control a Rajoy "per què s'oposa" a tal comissió.

El 'pinchón', i 'naranjito' s'ha cansat de sopars a la Moncloa per fer-li creure que tot està en ordre i ara es passa a la venjança freda, esperant no ennuegar-se amb les llenties aquest cop.