Els grups parlamentaris catalans han exposat aquest dimecres en el ple les conclusions de la comissió d’estudi de lluita contra la corrupció, amb més de 240 mesures per afavorir la regeneració democràtica.

Durant el debat en el ple del Parlament, els grups s’han enfrontat per l’autoria de la comissió. Segons ha explicat el portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, va ser el seu grup qui va impulsar la creació de la comissió. Una afirmació, que ha suposat els retrets d’alguns grups parlamentaris.

Albano-Dante Fachin, diputat de Catalunya Sí Que es Pot, ha advertit del perill que comporta erigir-se com l’abanderat de la lluita contra la corrupció. “Quan Podemos posi al govern un partit com el PP, el més corrupte del sud d’Europa, en parlem”, ha reblat.

En una mateixa línia, el diputat de Junts pel Sí Gerard Gómez del Moral ha assegurat que estan “molt acostumats que els membres de Ciutadans diguin que tot és mèrit seu” i ha recordat que la creació de la comissió d’estudi ja estava prevista en les conclusions de la comissió Pujol.

“La comissió la va crear Ciutadans i no vostè, que està en les mateixes llistes que el partit més corrupte d’Espanya. Em compadeixo d’un republicà com vostè assegut al costat de la putrefacció de Convergència”, ha respost de Páramo.

Qui és el “partit més corrupte” ha estat, de fet, un altre dels debats. El diputat de la CUP Benet Salellas, que ha assegurat que no pot existir un capitalisme lliure de corrupció, ha recriminat al PP ocupar aquesta posició.

“El partit més corrupte és Convergència, aquell a qui vostès donen suport, i que precisament per aquest motiu vol sortir d’Europa”, ha etzibat la diputada del PP Esperanza García.

Comissió Pujol

Durant el debat, el fantasma de la comissió d’investigació sobre frau fiscal i corrupció política ha estat molt present. El dictamen de la coneguda com comissió Pujol’ es va aprovar pel Parlament al 2015 però, com ha reconegut la diputada del PP Esperanza García, “alguna cosa no funciona si després de dos anys ens tornem a trobar aquí”.

Tot i aquest primer entrebanc, tots els grups han valorat positivament la feina feta durant la comissió d’estudi contra la corrupció, una comissió en funcionament des de fa més d’un any i que ha comptat amb 15 sessions i 23 compareixences.