Ni un mes natural separa el globus sonda que l'expresident José María Aznar podria fundar un nou partit de la IV Assemblea General on Ciudadanos ha decidit demolir la socialdemocràcia per abraçar el liberalisme progressista. Aquests encara no 31 dies han servit a Albert Rivera per rearmar-se, després de constatar que el Partit Popular prioritzava el PSOE per als grans pactes de la legislatura. El menyspreu era evident entre les files taronges, fins al punt que Mariano Rajoy va organitzar un sopar a la Moncloa per exhibir normalitat en les relacions amb el soci d'investidura.

El polític català ho ha dit dues vegades durant el discurs de clausura: "Acabar amb les indiscriminades pujades d'impostos a la classe mitja i treballadora". Aquest és un dels retrets que Aznar ha fet al seu delfí Rajoy al llarg dels darrers mesos. Les declaracions s'intensificaven als mitjans mentre el núvol de la socialdemocràcia planava a Génova per aconseguir el favor dels socialistes al Congrés. El ministre Cristóbal Montoro ja deia fins i tot que era "injust" que les grans corporacions paguessin menys que les PIMES. 

Rivera parlava a tot l'auditori, però més a la segona fila. El portaveu del PP, Pablo Casado, i el vicesecretari d'organització, Fernando Martínez Maíllo, havien estat convidats a la trobada com a picada d'ullet al tàndem Rajoy-Rivera. El líder de la formació taronja aprofundia en el desafiament: "No som el partit més votat encara", deia somrient. "Som el somni de milions d'espanyols que se sentien orfes des de fa més de 200 anys", afegia. Les enquestes auguraven fa un mes que el partit d'Aznar podria fer-se amb un tall de pastís de fins a 51 escons.

El símptoma de la guerra a la dreta del tauler polític es reflectia en els gestos. Casado i Maíllo han arribat al poliesportiu de Coslada i no els ha rebut ningú. Casualitat, propòsit, o manca d'organització. Rivera sí que s'ha preocupat de fer-se la foto amb el pare de Leopoldo López, pres veneçolà del règim chavista convidat a la cita. La premsa ha resolt l'abadonament dels populars avisant el personal de comunicació. "Només Suárez, González i Aznar han estat capaços d'aglutinar majories", deia el president de Cs. Ni rastre de Zapatero ni de Rajoy davant els seus jovencells.

Rivera també ha fet seves les tesis de l'aznarisme en la qüestió territorial. Guy Verhofstadt, president del grup lideral-demòcrata europeau (ALDE) i que participava en les negociacions del Brèxit, ha fet múltiples al·lusions al "rupturisme". El líder de Cs ha rematat que "la manca de resposta a la globalització" alimentava el nacionalisme i el populisme. El mateix Aznar va disparar contra la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría perquè, segons ell, havia renegat de la campanya de recollida de firmes per tombar l'Estatut. 

En la croada per donar el cop de colze al "conservadorisme", el polític català coneix les seves febleses. D'Inés Arrimadas ha explicat que comandaria una secretaria de formació per preparar talent. L'hiperlideratge de Rivera i l'entrada de moltes persones –amb poca experiència a les institucions– dificultaven als terceres i quartes espases del partit de governar. Ho podran fer a partir del 2019. "Governar no és un invent, ni un experiment. Hem de fer-ho bé", deia Rivera.

Això no li ha impedit de renunciar als seus orígens socialdemòcrates, mal que suposi "un tret al peu" de Catalunya, com denuncien persones properes a l'equip de Jordi Cañas.

Coneixedor que el seu eix és i segueix sent el de la nova política, Rivera no ha escatimat esforços a imitar l'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en la seva lluita contra els podemistes. "Recorreré fins el darrer poble espanyol per parlar amb els seus ciutadans". Crit de guerra a la dreta descontenta. També ha fet un Podemos: "Hem de tenir un peu al parlament i un a la societat civil", ha exclamat quasi fet un Pablo Iglesias.

La casualitat ha fet que el mateix dia en què es clausurava l'Assemblea de Cs, se sabés que la mort de Rita Barberá no va ser per la pressió mediàtica o l'estrés, sinó per cirrosi. L'abandonament de l'exalcaldessa de València també va servir a l'expresident del PP per disparar contra Rajoy, successor i quasi enemic polític. "El centre és la virtut", diu Rivera. I per a Cs, l'aznarisme.