La presidenta de la Junta d'Andalusia i secretària general del PSOE-A, Susana Díaz, ha intervingut en el comitè federal del PSOE per demanar que es voti l'informe de tres dels cinc membres de la comissió de garanties que proposa la constitució d'una comissió gestora. Això, o que es reuneixi la mesa de la comissió i emiteixi un dictamen. L'altra alternativa és que es disolgui el comitè aquest mateix dissabte. En el segon dels escenaris, el resultat seria amb probabilitat que es fes fora el secretari general socialista, Pedro Sánchez, perquè 3 dels 5 membres de la mesa són del sector sublevat.

Aquest divendres la mateixa comissió es va reunir, dictaminant que Sánchez ja no ocupava el càrrec i que la comissió executiva –amb 17 membres menys– estava dissolta. Els crítics no consideren la legitimitat de l'executiva federal –que ho assumeix i es fa dir a sí mateixa "en funcions"–, perquè interpreten que el reglament és ambigu i existeixen precedents de dimissions en bloc, on una gestora n'ha pres el control.

Les mateixes fonts reconeixen que l'ambient a l'interior del conclau és "molt tens". Sembla que hi ha hagut diverses intervencions espontànies d'alguns dels assistents, fet que hauria motivat la intervenció de la líder del PSOE-A. Amb anteriotat ja s'havia produït un altercat entre la presidenta del partit a Andalusia, Verónica Pérez, i Rodolfo Ares, del sector oficialista. Pérez havia reivindicat durant els anteriors que ella era "l'autoritat", però Ares s'ha plantat i volia sortir al faristol a parlar, mentre que Sánchez s'ha aixecat alhora i ha dit que la situació era "molt greu". 

Després de la intervenció de la presidenta andalusa, el sector oficialista ha proposat de votar la celebració d'un congrés extraordinari mitjançant una votació de caràcter secreta, amb la participació dels membres de l'Executiva en funcions. Al voltant de la 16.00 hores de la tarda s'ha produït una nova aturada i la reunió s'ha suspès. Els crítics rebutgen totalment aquesta oferta i demanen que Sánchez dimiteixi avui. Tot i que no arriben a un acord sobre l'ordre del dia, aquests mantenen la idea que el vot sigui públic. 

Per la seva banda, l'exministre socialista, Pepe Blanco, ha amenaçat d'acabar als jutjats –"mesures cautelars", ha dit– si no s'acaba donant una resposta avui.