Rebombori al Congrés pel discurs del líder de PodemosPablo Iglesias, quan ha deixat anar que "sembla que l'únic partit polític tradicional que surt indemne del que ha passat a Espanya és el PNB" i que "avui en dia, les dues institucions tradicionals a prova de crisi són la monarquia i el PNB, ben units per la creu de Borgonya".

Mentre al líder del PNB, Aitor Esteban, se li escapava mig somriure, detectat per Iglesias, el podemista ha tractat en certa manera d'ignorant el líder de Ciutadans etzibant que "el senyor Rivera potser ho busca a Google".

Però Albert Rivera, que visiblement emprenyat ha fet un comentari als seus companys en veu baixa, no ha estat l'únic que podria haver-ho buscat a Internet. A les 10.33 hores del matí d'aquesta primera votació d'investidura, les cerques a Google s'han disparat i han passat de 0 a 100 en qüestió de segons.

A més, ha estat precisament al País Basc on més s'ha buscat.

Què és la creu de Borgonya?

La creu de Borgonya va ser l'emblema que va utilitzar el Duc de Borgonya, conegut com a Joan Sense Por, durant la guerra dels Cent Anys, i és fruit d'una representació de la creu de Sant Andreu –patró de Borgonya–, símbol del martiri que va patir aquest sant quan va estar lligat a una creu en forma d'X durant tres dies seguits.

Anys més tard, quan Maria de Borgonya va casar-se amb Maximilià I d'Habsburg, la creu es va establir com el símbol de la corona espanyola i, finalment, amb el matrimoni entre Joana la Boja Felip I de Castella l'any 1496 es va adoptar com a un element comú per a les banderes espanyoles de l'època i, per tant, en un símbol de la monarquia espanyola.

Imatge: Viquipèdia

El PNB i la creu de Borgonya

La bandera marina biscaïna és la creu de Borgonya blanca sota la bandera vermella i, a més, la Creu forma part de l'escut d'alguns pobles del País Basc. 

El germà de Sabino Arana –pare del nacionalisme basc– hauria realitzat diversos dissenys de la bandera per als diferents territoris bascos i és precisament per això que el PNB feia servir aquesta bandera abans de la Guerra Civil com a símbol de Biscaia i no com a símbol monàrquic.

La ikurriña mateix té dues aspes verdes, com la creu de Borgonya, que les porta en vermell.

Foto: Sergi Alcàzar