La llei de Transitorietat i Fundacional de la República ha despertat els recels de l'esquerra alternativa. El portaveu de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, ha lamentat aquest matí en una entrevista a RAC1 que la norma suposi "la derogació de l'Estatut" i la creació d'una Constitució que s'aprovarà "amb pocs minuts, sense debat i amb molt menys vots".

Coscubiela ha mostrat molts dubtes al voltant de l'articulat de la llei de Transitorietat perquè no s'indiquen les eines amb què posar-la en marxa, una situació que assegura que coneixen els seus impulsors.

"Saben que la llei no té cap mena de viabilitat", ha exposat el portaveu, que ha augurat que la llei serà suspesa de manera immediata, com ha passat amb altres normes i resolucions, i ha posat en dubte que es tracti d'un procés netament democràtic: "Algú creu que una Constitució es pot fer sense debat amb l'únic argument que així s'enganya l'estat espanyol?", s'ha preguntat el diputat d'esquerres.

"L'1-O és tot menys un referèndum"

El portaveu de CSQP ha criticat la votació de l'1 d'octubre. "L'1-O és tot menys un referèndum", ha explicat Coscubiela, recuperant un cop més el discurs de falta de garanties dels comuns. És més, fins i tot ha rebaixat el referèndum a una "mobilització ciutadana".

D'altra banda, Coscubiela també ha assenyalat el Govern, que ha acusat de "tornar a una pantalla anterior, a la DUI". En aquest procés, segons el diputat d'esquerres, es podrien veure retallats els drets dels diputats no independentistes: "Se'ns ha soscavat el nostre dret a presentar esmenes a les lleis".

No a la unilateralitat

Amb tot, des de la coalició d'esquerres mantenen el pols a l'actitud immobilista del govern espanyol però creuen que la solució no és la via unilateral. "Ens oposem a la bunquerització del PP però no es pot combatre trepitjant els drets dels diputats del Parlament", ha exposat sobre la majoria independentista de Junts pel Sí i la CUP.

Coscubiela ha recordat que, un cop descartat l'acord amb Madrid, al Govern només li queda una possibilitat si vol mantenir el projecte independentista: la insurreció. "Les lleis només es poden imposat per la via coercitiva", ha explicat sobre el xoc de trens entre els governs català i espanyol.