Cinc grups del Parlament Europeu –socialistes, liberals, verds, Esquerra Unitària i el grup liderat pel UKIP– estan enllestint el document per sol·licitar formalment que el comissari d’Energia, l’espanyol Miguel Arias Cañete, comparegui en l'acabada de crear comissió sobre els Papers de Panamà. Segons ha pogut saber El Nacional, la petició es presentarà al mes de setembre.

Eurodiputats espanyols

La iniciativa, abanderada per eurodiputats espanyols com l’ecosocialista Ernest Urtasun o el socialista Javi López, arriba després que Cañete aconseguís que l’interrogatori de la Comissió d’Assumptes Jurídics de la cambra europea fos més suau del que és habitual.

El representant espanyol va comparèixer per donar explicacions sobre el cas Acuamed i l’aparició de la seva dona als Papers de Panamà. Cañete, amb la intercessió dels populars europeus i el vistiplau del president de l’Eurocambra, el socialista Martin Schulz, va aconseguir que la compareixença fos a porta tancada i que els europarlamentaris lliuressin abans les preguntes que volien fer.

“Em sento legitimat per seguir en el càrrec”, va dir Cañete aquest dimarts després de la sessió. Res a veure amb la percepció que tenen, sobretot, els eurodiputats espanyols que entenen que els populars europeus van intentar blindar Cañete per contenir les conseqüències d’un interrogatori convencional que podria haver deixat en evidència el comissari espanyol i, de pas, debilitar el lideratge del president de la Comissió, Jean-Claude Juncker.

La comissió dels Papers de Panamà

Gens satisfets amb la compareixença a porta tancada a la comissió d’Assumptes Jurídics, aquest grup d’europarlamentaris forçaran la compareixença de Cañete a la comissió dels Papers de Panamà. Amb tota probabilitat se’n sortiran però en el que no hi ha unanimitat és en la possibilitat de demanar la dimissió de l’espanyol; només Esquerra Unitària (Esquerra Unida i Podemos) i els Verds la demanaran segur.

L’ombra del dubte

Aquest dimarts, Cañete va assegurar que la companyia vinculada a la seva dona i que consta als Papers de Panamà va quedar “totalment inactiva” l’any 2010, quatre anys abans que ell entrés al Parlament Europeu. Si la petició de compareixença prospera, el tornaran a interrogar sobre aquesta qüestió i sobre dos casos més: el cas Acuamed i el cas d’una mina d’urani planificada a una àrea protegida de Salamanca.

L’Audiència Nacional està investigant aquest últim cas. Les propietats de l’urani obliguen a extremar les precaucions a l’hora de manipular-lo. És per això que algunes veus qüestionen que es donés llum verda a un projecte de mina a l’aire lliure i en una àrea protegida. El cas és que l’informe positiu de la Comissió Europea el va signar Arias Cañete i que l’empresa responsable de la mina estava assessorada per un exalt càrrec de Cañete quan era ministre d’Agricultura.

D’altra banda, Acuamed –empresa pública vinculada al Ministeri d’Agricultura– està sent investigada per estar relacionada amb una xarxa de corrupció. L’exministre d’Agricultura no està acusat de res però en el sumari de la instrucció hi consta una reunió amb una empresa que demanava una compensació amb diners públics per una obra que no va generar els beneficis esperats.

Responsabilitats polítiques

Tots els eurodiputats espanyols qüestionen la idoneïtat que Arias Cañete continuï en el càrrec de comissari. Però no només els espanyols. "Crec que el comissari hauria de dimitir immediatament, no perquè s'hagi demostrat que existeix res il·lícit o criminal, sinó per defensar la credibilitat de les institucions europees", deia dimarts el diputat liberal portugués, António Marinho. I es que el que demanen els europarlamentaris son responsabilitats polítiques i  no pas penals. 

Entre els 65 membres que integren la comissió dels Papers de Panamà hi ha set espanyols: Luis de Grandes (PPE), Pablo Zalba (PPE), Ramón Jáuregui (S&D), Juan Fernando López Aguilar (S&D), Maite Pagazaurtundúa (ALDE), Ramon Tremosa (ALDE) i Miguel Urbán (GUE/NGL). La comissió presentarà les conclusions en el termini d’un any i té com a objectiu determinar si hi ha hagut infracció de la legislació comunitària sobre evasió i blanqueig.