Cautelós a l'hora d'informar sobre els passos que es seguiran per la celebració del referèndum, i insistint en què el Govern complirà amb el mandat del 27-S, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha volgut deixar ben clar a El Món a RAC1 que el referèndum "s'assemblarà el màxim possible a qualsevol convocatòria electoral" i que, per tant, "ho farem com sempre, com marca la llei".

Ara bé. El també conseller d'Economia ha subratllat que, malgrat l'Executiu català treballi perquè això sigui així, en cas que les coses no sortissin com s'espera, "serà per les traves que haurà posat l'Estat".

Encara sobre l'1 d'octubre, Junqueras ha assegurat que no s'obligarà ningú a fer el que no vulgui fer o vagi en contra de les seves idees i, precisament per això, ha garantit que, tot i que s'assembli al màxim a una convocatòria ordinària, no s'obligarà ningú a presidir o ser vocal d'una mesa, si no ho vol.

Prudència

Preguntat i repreguntat diverses vegades sobre vàries qüestions relacionades amb la convocatòria del referèndum i els passos que seguirà a partir d'ara el Govern, Junqueras s'ha mostrat molt prudent per no donar informació que, de moment, no és imprescindible i que només podria jugar en contra de l'Executiu, tenint present l'últim cop de porta de la justícia espanyola a Catalunya quan ahir la Fiscalia va decidir a portar l'anunci de la data i la pregunta al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Així doncs, ni ha confirmat -ni negat- que ell pugui signar també la convocatòria, ni tampoc ha garantit que el Govern ja tingui les urnes. En aquest sentit, el vicepresident s'ha tornat a lamentar que l'Estat espanyol "violenta el seu propi marc legal i el dret internacional", però ha recordat que "som especialistes a fer allò que els altres diuen que és impossible de fer".

Espanya i l'Estat

Junqueras ha volgut deixar clara la diferència entre Espanya i Estat espanyol posant damunt la taula que el primer concepte "vol dir moltes coses diferents com el concepte geogràfic, històric o cultural i, des d'aquest punt de vista, me l'estimo molt". Mentrestant, l'Estat espanyol és "una estructura administrativa i política, que sovint aplica decisions injustes". I aquest és un dels principals motius pel quals molts ciutadans s'han apuntat al procés i al sentiment independentista.

I és que els de Mariano Rajoy, ha assegurat, "estan acostumats a fer el que més els convé", tot i que, ha recordat, "de vegades xoca amb el dret internacional". I, quan se salta aquestes lleis, "oblida que no està sol al món i que moltes instàncies ens avalen".