El diari The Times, el gran rotatiu conservador del Regne Unit, ha fet avui un dur editorial per la forma com el president espanyol, Mariano Rajoy, tracta Catalunya. Amb el títol de Els presos de Rajoyen al·lusió als consellers i dirigents d'entitats socials empresonats, el diari afirma que el govern espanyol hauria de treballar per una Espanya unida "sense recórrer a detencions".

"El govern espanyol ha de guanyar arguments importants per combatre la crisi a Catalunya però s'ha disparat al peu. En les pròximes setmanes hauria de convèncer els independentistes catalans que la seva voluntat de trencar amb Espanya només té legitimitat en el sentit que la Constitució ha de ser respectada, i que el procés democràtic del país és prou sòlid com per dirimir de forma pacífica amb les autonomies descontentes", ha afegit.

Però The Times adverteix a l'executiu espanyol, que tot això no es pot dur a terme "mentre les autoritats estiguin decidides a convertir els dirigents independentistes catalans en presos polítics". El rotatiu es mostra totalment contrari a judicialitzar el contenciós català, al contrari del que fa l'Estat amb el suport dels principals partits espanyols. "En no reconèixer que es tracta d'un problema polític que ha de ser abordat per mitjans polítics, Madrid està aprofundint la confrontació", apunta.

Segons The Times, més de 2.000 empreses radicades a Catalunya han traslladat la seu social a fora, i això no sols afecta l'economia catalana sinó que també l'economia espanyola "està començant a patir".

El diari apunta que ara vindran jornades sensibles, i també les eleccions catalanes del 21 de desembre. I insisteix que Rajoy faria bé de cantar les virtuts de la unitat d'Espanya, "més que no pas repicar el tambor de l'ordre constitucional". Aposta per una sortida moderada, tant per part dels independentistes com de Rajoy. El final de l'editorial és demolidor: "Rajoy hauria de deixar aquest estil de govern de Vladimir Putin".