El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha anunciat avui que reforçarà la prevenció en zones turístiques, amb un augment de dispositius estàtics de control, després de l’atemptat terrorista de Niça. Jané, que ha comparegut en comissió parlamentària per presentar el Pla de Seguretat 2016-2019, ha assegurat també que s’incrementarà el control dels investigadors en àmbits sensibles que no ha detallat.

Els diversos atemptats, que ha enumerat un per un, des de Charlie Hebdo, passant per Bataclan i acabant per l’aeroport de Brussel·les, “incideix de manera directa en les polítiques de seguretat dels propers anys”. Davant d’aquest context, que requereix “articular mecanismes de resposta al fenomen gihadista, Jané ha admès que cada setmana els responsables d’analítica li fan arribar un informe “acurat i precís” del nivell d’amenaça, que “és alt”.

Actualment, la conselleria treballa a través de cinc dispositius diferents, que es dediquen a vetllar per evitar un atac terrorista, vigilant els llocs de màxima afluència, infraestructures clau i emmagatzematge de dades o organismes oficials com el Parlament. Concretament, des que es va posar en marxa “s’hi ha destinat 1.300.000 hores” i un 30% del patrullatge dirigit (a Barcelona arriba al 40%). En matèria d’identificacions, se n’han produït 41.000.

Amb tot, el conseller ha tornat a reclamar el govern espanyol en funcions que reuneixi la Junta de Seguretat, que ha d’ajuntar governs i cossos per coordinar-se davant l’amenaça gihadista. Tot i un nivell 4 d’alerta antiterrorista, la cimera no se celebra des de l’any 2009, i cada cop que s’ha mirat de convocar-la, s’ha acabat encallant en la fixació de l’ordre del dia. 

Incendis forestals

Però en la compareixença sobre aquest pla, Jané també ha volgut fer menció als últims incendis forestals al país. El conseller ha advertit que "estem en una situació de risc extrem d'incendi forestal", perquè "l'onada de calor arriba al seu punt més elevat" i "encara que hi pugui haver certa sensació que arribaran tempestes o xàfecs, el cert és que vénen tempestes seques, acompanyades de llamps, que és un risc addicional".

Jané, que ha comparegut davant la comissió d'Interior, ha agraït, però, la feina d'ahir del cos de bombers, serveis d'emergències, Mossos, Creu Roja i pagesos per lluitar contra les flames. Fins a 87 incendis van assolar el país, "des de les terres de Ponent fins a Girona".