Permetre un govern de Rajoy o intentar un difícil pacte d’esquerres per fer Pedro Sánchez president. Aquesta és la disjuntiva en què es troba el PSOE després dels resultats a les eleccions generals d’ahir. Dins el partit ja han aparegut les primeres contradiccions entre l'executiva i alguns líders autonòmics, que han defensat posicions diferents durant la jornada.

Posició oficial: ni suport, ni abstenció

El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, ha comparegut després de la reunió entre la cúpula del partit per explicar que els socialistes no donaran suport ni s'abstindran en una hipotètica investidura de Mariano Rajoy. En aquest sentit, deixen la pilota a la seva teulada i asseguren que "ha de ser ell qui busqui suports" entre partits afins ideològicament al PP, on no hi haurà el PSOE que es vol mantenir a l'oposició.

Després de la pèrdua de cinc escons, el portaveu ha acceptat que "és evident que no hem guanyat i no estem satisfets", ja que el partit volia ser una alternativa a la dreta però no ho ha aconseguit. En relació a aquesta autocrítica, ha destacat la "necessitat de reflexionar sobre un rellançament, renovació i reconstrucció" del partit, que es durà a terme al Comitè Federal del dissabte dia 9 de juliol.

També hi ha hagut retrets per a Podemos, a qui culpen d'ajudar el govern popular. "Rajoy ha d’estar molt agraït als seus votants i a Pablo Iglesias per tot el que ha fet per allunyar el canvi d’Espanya", ha dit.

Susana Díaz, no concreta

La número u del PSOE andalús, Susana Díaz, ha coincidit que els espanyols han col·locat el seu partit a l'oposició, però no s'ha mullat sobre quina direcció de vot defensaria en una investidura de Rajoy. En aquest sentin, Díaz considera que Rajoy és qui té la responsabilitat "sobre les seves espatlles" de trobar una majoria parlamentària que li permeti formar govern, tot i que descarta que cap grup li doni "un xec en blanc" pel mal que ha fet durant l'última legislatura.

La presidenta de la Junta d'Andalusia aposta per "construir un projecte de país" des de l'oposició. “Un projecte allunyat de l’immobilisme de la dreta, però també de l’aventurisme i el populisme”, ha assegurat. Així ha eliminat totes les possibilitats d'una aliança amb Podemos que ha definit com una “porta cap enlloc”. 

Díaz ha defensat "reconstruir el partit socialista”, però no ha aclarit si cal un canvi de lideratge a la formació. La líder andalusa ha reivindicat el pes del PSOE andalús en evitar el sorpasso de Unidos Podemos. “Un de cada quatre vots socialistes és andalús i un de cada quatre escons socialistes al Congrés són andalusos”.

Vara, a favor de Rajoy

A primera hora del matí, el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, s’havia mostrat a favor d’un govern del PP. Vara creu que "el prioritari" és que hi hagi Govern "al més aviat possible”. "Res em ve menys de gust que ajudar a qui tant de mal ha fet aquest país, però crec que més mal li faria no tenir govern", ha dit en declaracions a Onda Cero.

El socialista extremeny creu que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, no ha d'obstaculitzar la investidura de Rajoy o intentar un pacte d'esquerres “perquè seria un error". Vara ha recordat que "hi ha un partit que ha guanyat les eleccions clarament" i que hi ha 52 escons de diferència entre PP i PSOE.

Batet, ni parlar-ne

Després de sentir les paraules de Vara, Meritxell Batet ha replicat a la mateixa cadena. La número u del PSC per Barcelona ha afirmat que els socialistes no preveuen "la possibilitat de donar suport al PP, ni facilitar-li el Govern central".

Batet ha recalcat que el PSOE ja va fixar la seva posició de manera "molt clara" el 20-D i no pensen canviar-la. A més, ha argumentat que una abstenció del PSOE no és necessària perquè governi el PP, perquè els populars tenen 137 escons, així que "poden parlar amb moltes formacions" que, a més, són de "dretes", entre elles CDC.

Navarro, molesta

Des de Madrid, la presidenta del PSOE, Micaela Navarro, no ha opinat sobre una possible abstenció perquè governi el PP. Abans de la reunió de l’executiva, Navarro havia insistit que havia de ser la direcció del partit la que fes la primera valoració.

Encara ha anat més enllà i ha subratllat que el molesta quan "algun company" parla en públic abans de l'anàlisi conjunta i a porta tancada de la direcció. "Som molt aficionats a això", ha lamentat, encara que després ha explicat que no es referia al president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ja que no havia sentit les seves declaracions.