El Parlament ha aprovat aquest dimecres, amb els vots a favor de Junts pel Sí, Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP i els vots en contra del PP català i l'abstenció del diputat no adscrit Germà Gordó, la Proposició de Llei de les associacions i persones consumidores de cànnabis. La llei pretén "establir el règim jurídic de les associacions de consumidors de cànnabis i llurs clubs" i ha estat subjecta de crítiques per part del PP català, que també ha advertit que "xoca frontalment amb el codi penal".

La proposició de llei sorgeix d'una iniciativa legislativa popular (ILP) presentada per més d’una trentena de representants d’entitats cannàbiques i regula que les entitats consumidores han de ser sense ànim de lucre, que s'autoabastin i distribueixin el cànnabis entre els seus membres, tots majors d'edat, "els quals consumeixen aquesta substància en un àmbit privat, reduint així els danys socials i sobre la salut associats al mercat clandestí".

El portaveu de la comissió promotora, Oriol Casals, ha comparegut al Parlament i ha celebrat l'aprovació de la llei com un "procés de caràcter mundial en l'àmbit del reconeixement de drets". Davant les advertències d'il·legalitat per part del PP català, Casals ha recordat que el codi penal castiga el "consum il·legal d'estupefaents" però que el consum en espais reconeguts no col·lisiona amb la llei. 

Debat al ple

En el debat a l'hemicicle, des del PP s’han mostrat crítics amb la proposició de llei, ja que, consideren, “fomenta el consum de drogues”. Així mateix, el diputat Alberto Villagrasa ha assegurat que aquesta “xoca frontalment amb el codi penal”, una afirmació amb un fort valor polític, ja que el govern espanyol ja va presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional per la Llei d’Addiccions del País Basc, que incloïa la regulació dels clubs de cànnabis.

La resta de grups parlamentaris en bloc han celebrat l'aprovació de la proposició de llei. La diputada de Junts pel Sí Alba Vergés, visiblement emocionada, ha afirmat que, en aquesta ocasió, “el Parlament ha estat a l’altura de la societat civil”.

La diputada de Ciutadans Noemí de la Calle s’ha mostrat escèptica respecte a la proposició de llei en tant que “pateix traces d’inconstitucionalitat”, però ha avançat el vot favorable de la seva formació, ja que "ajuda a mantenir obert el diàleg social". Durant la seva intervenció, també ha assegurat: “No tardarem a sentir que Madrid no ens deixa fumar porros”.

Des del PSC, el diputat Raül Moreno considera que la llei permet posar fi a la “inseguretat jurídica i sanitària” amb què es troben els consumidors de cànnabis. Així mateix, ha instat a encetar un debat per regular l’ús del cànnabis en l'àmbit estatal.

El portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot, Albano-Dante Fachin, ha assegurat que la llei “juga un paper molt important, ja que llança un missatge que diu que els reptes es resolen mirant-los a la cara” i ha reivindicat el benefici que suposa per al conjunt de la societat.

L’últim a intervenir ha estat el diputat de la CUP Sergi Saladié, que ha considerat l’aprovació de la proposició de llei com “un primer pas per a la plena legalització del cànnabis” i ha advertit que, si aquesta llei queda invalidada pel TC, caldrà desobeir. Saladié ha acabat la seva intervenció al crit de “Visca Catalunya, lliure i cannàbica”.