Ada Colau és la guanyadora real de la consulta que preguntava als militants de Podem si es donen les condicions per a integrar-se en Un País en Comú, el nou partit que promou l'alcaldessa de Barcelona. Colau ha guanyat per incompareixença de la miltància de Podem: menys del 10% ha votat en la consulta, promoguda pel mateix secretari general de Podem a Catalunya, Albano-Dante Fachin.

A la votació, de fet, ha guanyat l'opció que patrocinava Fachin: que encara no es donen les condicions per a fusionar-se en Un País en Comú. Aquesta victòria, però, és menys que pírrica perquè, per postres, la baixa participació podria obligar a anul·lar la votació, segons la normativa interna del partit.

La promotora del nou partit, Ada Colau, pot marcar doncs una osca al seu cinturó. Amb el prestigi guanyat a costa de Fachin, la lideressa dels comuns guanya pes per convèncer ICV i EUiA dels avantatges de la integració. Els dos partits poscomunistes són, però dos ossos més durs de rosegar. La partida no serà tan fàcil.

Menys del 10%

En la consulta de Podem han participat 3.901 dels 52.000 inscrits oficials, dels que uns 30.000 són actius, és a dir, que han participat en les seves activitats els últims mesos.

Aquests resultats també són una patacada per al secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, que és el patrocinador de Fachin. La pobra participació posa en qüestió l'estratègia del líder podemita a Catalunya de resistir-se a diluir el partit de Pablo Iglesias en el nou "subjecte polític", com se'n diu de la cosa en l'argot de la confluència d'esquerres.

Fachin es resisteix a integrar-se en el nou partit perquè sospita que tot plegat acabarà per fer desaparèixer Podem a Catalunya. Les seves condicions per a integrar-se són: llistes obertes amb un sistema proporcional per elegir els òrgans de direcció; que els inscrits de Podem puguin votar directament a la seva web sense necessitat d'inscriure's prèviament en la d'Un País en Comú i concretar el codi ètic del nou partit.

Fachin considera que les seves reivindicacions no han estat acceptades per la resta de formacions de la confluència (Barcelona en Comú, ICV i EUiA).

El líder podemita no només cercava suport a la seva postura, sinó també una àmplia participació que li atorgués autoritat en el pols que manté amb la resta de les forces de la confluència per construir el nou espai polític dels comuns.

Consulta invàlida

La consulta, que va començar dijous passat i va acabar aquest dissabte a mitjanit, preguntava si les esmentades exigències de la direcció de Podem són imprescindibles o no per integrar-se en el nou partit. 

Diverses fonts han explicat a Efe que, perquè el resultat d'una consulta interna a Podem sigui vàlid, la participació ha d'anar molt sobre del 10%, cosa que no s'ha produït aquest cop.

El precedent més pròxim és la votació del congrés estatal de Podemos, anomenat Vistalegre II, en què uns 15.000 inscrits van participar en l'assemblea, proporció molt allunyada dels militants que han respost a la crida de Fachin.

El líder de Podem havia basat tota la seva estratègia negociadora amb la resta de formacions de la confluència, sobretot pel que fa a la participació en els òrgans de direcció, en el gran nombre d'inscrits al seu partit, per la qual cosa la baixa participació pot debilitar la seva posició.

Ara caldrà veure les conseqüències de tot plegat en els passos que seguirà la direcció de Podem, però també caldrà mirar al sector crític del partit, que lidera la diputada Jèssica Albiach. Aquesta facció s'havia oposat a la consulta i defensa sense fissures confluir amb el nou partit dels comuns.