La jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, que dirigeix la instrucció contra el vicepresident, Oriol Junqueras; els consellers Raül Romeva, Carles Mundó, Josep Rull, Jordi Turull, Meritxell Borràs i Dolors Bassa; els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart; el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i la intendent Carme Laplana, està a punt de derivar tot el cas al Tribunal Suprem.

No té elecció. Un magistrat i una institució superior li ho ha demanat, i ho haurà de derivar. Avui és l'últim dia perquè les parts presentin els seus informes al jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que va donar cinc dies de termini. Entre aquests també hi ha l'informe de resum del cas que ha de presentar Lamela. 

La Fiscalia l'ha presentat a l'Audiència Nacional, i la jutgessa l'ha corregit demanant que es presenti l'informe on toca, que és al Tribunal Suprem, que és qui l'ha demanat, de fet.

Demà, per tant, Lamela podria començar els tràmits per traspassar el sumari de l'Audiència Nacional al Tribunal Suprem, separats físicament per només uns metres de distància. Les dues institucions judicials estan a banda i banda d'un gran parc a tocar del carrer Gènova.

La jutge Carmen Lamela ha enviat aquest matí l'informe sol·licitat pel magistrat Pablo Llarena per resoldre sobre l'acumulació a la causa que aquest instrueix en el Tribunal Suprem contra sis membres de la Mesa del Parlament, "la que se segueix a l'Audiència Nacional contra els membres del Govern i els responsables d'ANC i Òmnium", diuen fonts judicials.

El que queda per veure és si la jutgessa de l'Audiència Nacional derivarà tota la causa o només la que afecta els consellers i es quedarà la part dels Jordis i el major Trapero. Venen de denúncies diferents. La de Sànchez, Cuixart i Trapero, de la denúncia de sedició el 22 de setembre. I la dels consellers, de la querella de la Fiscalia després de proclamar la república el 27 d'octubre. Lamela les va unir en una. Ara falta saber si ho derivarà tot o si el Suprem demanarà quedar-se només la part dels consellers i deixarà a l'Audiència Nacional la part dels Jordis i Trapero. També es podria quedar Lamela, només, la part de Trapero.

Que el Suprem aplegui la causa obre la porta de la presó. Perquè podria decidir aplicar el mateix criteri que amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa de Junts pel Sí, és a dir, una sortida de presó sota fiança, i retirada del passaport i compareixences periòdiques als jutjats com a mesures cautelars.