El cap del Govern espanyol, Mariano Rajoy, presidirà demà l'habitual reunió setmanal del Consell de Ministres, que se celebrarà tres dies abans no s'acabi el termini donat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè aclareixi si dimarts passat va declarar o no la independència de Catalunya.

A més a més dels assumptes que requereixin una aprovació del Consell, Rajoy i els seus ministres analitzaran l'evolució dels esdeveniments a Catalunya.

El cap del Govern espanyol ja va convocar una reunió extraordinària del Consell dimecres passat, en què es va acordar enviar un requeriment a Puigdemont perquè aclareixi si en la seva intervenció de dimarts al davant del Parlament de Catalunya va declarar la independència.

El president de la Generalitat té fins a les 10.00 hores de dilluns per respondre, i si la seva contestació és afirmativa, el Govern espanyol li donarà de termini fins dijous perquè rectifiqui aquesta posició o, altrament, durà a terme els tràmits per aplicar l'article 155 de la Constitució.

Avui, fonts del Govern espanyol han explicat que si Puigdemont nega que proclamés la independència de Catalunya, no activarà la segona fase d'aquest article 155 i tornarà a l'escenari previ al ple del Parlament que va aprovar la llei del referèndum.

A la reunió, hi assistiran tots els membres del gabinet excepte el titular d'Economia, Luis de Guindos (que assisteix a Washington a les assemblees de tardor del Fons Monetari Internacional i del Banc Mundial) i la d'Agricultura, Isabel García Tejerina (que participa en una reunió de ministres de la seva àrea a Luxemburg).

L'agenda del Consell de Ministres preveu que demà s'aprovi la creació de 89 noves unitats judicials, entre d'altres mesures.