El Consell de Ministres es reunirà aquest dimecres per la tarda per "accelerar els tràmits" per portar a terme un arbitratge obligatori després que els treballadors d'Eulen, encarregats dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat, rebutgessin la proposta de la mediació i mantinguessin la convocatòria d'una vaga indefinida.

Així ho ha anunciat aquest dilluns el ministre de l'Interior, Íñigo de la Serna, a la delegació del Govern espanyol a Catalunya després de celebrar-se la comissió de seguiment creada arran de la vaga dels treballadors d'Eulen, que ha provocat en els últims dies llargues cues per passar els controls de seguretat de l'aeroport del Prat. A la comissió hi han assistit també el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el tinent d'alcalde Jaume Collboni.  

En una roda de premsa posterior a la reunió, De la Serna ha anunciat la voluntat del Govern espanyol "d'accelerar els tràmits" per portar a terme un arbitratge obligatori, una sentència d'obligat compliment que fixa les condicions laborals dels treballadors. Precisament a això respon la reunió extraordinària del Consell de Ministres, que es celebrarà el proper dia 16 per la tarda, i en la qual s'avaluaran els informes de l'Advocacia de l'Estat i es començaran els terminis per designar un àrbitre que determinarà les solucions per acabar amb el conflicte del Prat.

El paper de la Guàrdia Civil

El ministre ha valorat també l'increment de la presència de la Guàrdia Civil als controls de seguretat, que ha permès que el primer dia de vaga total hagi transcorregut sense gaire cues. De la Serna ha assegurat que la presència d'aquests efectius al Prat, un total de vint aproximadament, s'ha donat per evitar problemes de seguretat i "s'ha fet amb escrupolós respecte al dret de vaga".

També ha valorat positivament la presència de la Guàrdia Civil al Prat el conseller Rull, que ha posat en valor que no hi ha hagut cap col·lapse a les cues del control de seguretat i que el reforçament dels efectius de la Guàrdia Civil a l'aeroport "ha funcionat". Per la seva part, la Generalitat també ha fet un increment en la presència dels Mossos d'Esquadra a la "zona de competència per garantir la seguretat i ajudar als usuaris per tal que aquesta vaga tingui el mínim impacte possible". 

"Tindrem la possibilitat de veure on hi ha hagut errors en la gestió del Prat i haurem de fer un estudi seriós, però ara el més important era prendre decisions junts per resoldre el problema", ha conclòs Rull. Després de la creació del Comitè de Crisi el passat divendres, l'escalada verbal entre l'Estat i la Generalitat al voltant del Prat ha disminuït notablement. 

"Vull agrair la reunió perquè demostra la normalitat institucional que ha d'haver en un moment de dificultats i crisi", ha posat en valor el segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni. Tot i això, el representat de l'Ajuntament de Barcelona a la reunió ha destacat que la reacció al problema "ha trigat massa" en donar-se i ha destacat que cal fer un debat de fons sobre la reinversió dels beneficis que genera l'aeroport del Prat "en infraestructura i seguretat".