El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit avui que "no és impossible" la convocatòria d'una reunió extraordinària del Consell de Ministres el pròxim 16 d'agost si finalment el parlament català decideix admetre a tràmit la proposició de llei per a la celebració del referèndum sobiranista fixat per a l'1 d'octubre.

La data d'aquest Consell de Ministres dependrà del dia en què la Mesa del Parlament es reuneixi per admetre a tràmit la iniciativa d'Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, registrada el passat 31 de juliol i amb la qual pretenen donar cobertura legal a l' referèndum independentista. L'admissió a tràmit per part de la Mesa no tindrà lloc com a mínim fins al 16 d'agost, que és quan es preveu que es reprengui l'activitat parlamentària.

"En principi, jo no ho descarto", ha expressat Rajoy, que ha indicat que encara que la pròxima reunió del seu gabinet està prevista per al 25 d'agost "és possible que pugui haver-n'hi un abans", però "no està decidit encara".

El president del Govern espanyol ha efectuat aquestes declaracions des del seu repòs de vacances a Galícia, on aquest matí ha sortit a passejar per les ribes del riu Umia, al seu pas per la localitat de Ponte Arnelas, a Ribadumia (Pontevedra).

Des d'allà, Rajoy ha volgut insistir, en tot cas, i "amb tota tranquil·litat i tota moderació", en què "no hi haurà referèndum l'1 d'octubre", ja que -ha sostingut- "Espanya és una democràcia avançada" en la que "la llei i la democràcia no es poden separar i no es separaran", en base al dictat del Tribunal Constitucional que declara il·lícit el referèndum català.

"Aquí regeix la llei i l'Estat de dret i no pot un governant jactar-se de què incomplirà la llei", ha apuntat. 

Puigdemont: "Nosaltres tenim la nostra agenda, al marge de l'Estat"

Després d'aquest anunci i en un xat amb ciutadans, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat que "respecta la vocació de treball" de l'Executiu espanyol" i ha declarat que "tant de bo sempre fos així".

No obstant, Puigdemont ha deixat clar que aquesta decisió no influeix al Govern ja que "té la seva pròpia agenda, al marge del que decideixi fer el Consell de Ministres".