El Consell de Ministres en funcions ha aprovat aquest divendres la presentació d'un incident d'execució de sentència contra el Parlament de Catalunya per l'aprovació de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent, obrint la via penal contra la presidenta del legislatiu, Carme Forcadell. El mateix Tribunal Constitucional va fer en un escrit la setmana passada, on advertia que la cambra catalana no pot impulsar cap mesura encaminada a la sobirania. 

Tres són les línies d'actuació de l'Executiu espanyol:

1. Iniciar l'acció penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès la votació.

2. Demanar al TC que anul·li la resolució i la suspengui de forma immediata.

3. Advertir la presidenta del Parlament, els membres de la Mesa, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i altres càrrecs, que s'abstinguin de tirar endavant qualsevol resolució derivada de l'acord impugnat. 

En el primer dels punts, l'Estat demana al TC que estudiï si Forcadell va incórrer en responsabilitats penals per incomplir les seves resolucions. "Podria haver incorregut ja en un delicte", ha dit Santamaría sobre el fet de permetre la votació i aprovació de la resolució que autoritza debatre sobre la "desconnexió" de Catalunya. En cas que sigui així, restarà en mans de la fiscalia la qüestió de processar la presidenta catalana, amb les conseqüències que això pugui generar.

En segon lloc, la vicepresidenta espanyola també ha explicat que s’havia demanat la nul·litat i la suspensió immediata de la resolució 263/11 del 27 de juliol, perquè contravé l'avís del TC del 19 de juliol, on s'indicava que no era una acció contemplada a la Constitució espanyola. És a dir, la votació i aprovació de les conclusions de la comissió del Procés Constituent. 

Finalment, per tal que aquesta acció es dugui a terme, el govern espanyol fa un requeriment personal també perquè les autoritats Forcadell i altres membres de la Mesa, a més del president Carles Puigdemont, s’abstinguin i paralitzin qualsevol actuació que suposi un incompliment de la legalitat vigent. En cas que les autoritats catalanes no acatin el TC, les sancions variarien entre una multa de 3.000 a 33.000 euros i la suspensió de les seves funcions.

Segons ha exposat la vicepresidenta interina, l’Estat ha actuant buscant “la unitat dels demòcrates”, motiu pel qual Mariano Rajoy s’ha posat en contacte amb els principals grups de l’oposició: PSOE, Podemos i Ciutadans. En segon lloc, Santamaría s’ha reafirmat en la voluntat de “defensar l’Estat de dret”. “La primera obligació d’un govern és que es respecti el seu ordenament” ha reblat.

L'Advocat de l'Estat feia dies que treballava en la redacció de l'escrit per posar en pràctica les potestats que els va atorgar l'última reforma de la llei del TC per multar o suspendre els càrrecs públics que incompleixin les seves sentències. El Tribunal Constitucional no té calendari de plens fins al mes de setembre, però es trobarà dilluns a les 12:30 per estudiar el nou document del govern espanyol que li reclama una resposta a l'actuació del govern de la Generalitat. 

Rajoy truca a l'oposició

Enmig d'aquesta petició de l'executiu del PP a l'Alt Tribunal, el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, ha telefonat aquest divendres als líders dels principals partits polítics espanyols, Pedro Sánchez (PSOE), Albert Rivera (Ciutadans) i Pablo Iglesias (Podemos), per explicar-los personalment els últims passos que ha adoptat per intentar frenar el desafiament sobiranista del Govern català, segons han informat fonts d'aquestes formacions.

Rivera ha aprofitat la conversa amb Rajoy per reiterar al president "el suport de Ciutadans al Tribunal Constitucional i l'Executiu en funcions per complir les lleis democràtiques i la Constitució al Parlament de Catalunya", segons fonts del partit taronja. Ni el PSOE ni Podemos han ofert detalls dels termes en què s'ha desenvolupat aquesta conversa de Rajoy amb Sánchez i Iglesias, respectivament.