El Congrés ha aprovat durant la comissió d'Interior d'aquest dijous una proposició no de llei que insta el Govern espanyol a convertir la prefectura de la Via Laietana en un centre-memorial de la repressió franquista a Catalunya. La proposta ha partir d'ERC i ha aconseguit l'acord de la resta de grups –PSC, ERC, Ciutadans– (23 vots), amb els vots en contra del Partit Popular (14 vots). La proposició, però, no obliga l'executiu central, sinó que en requereix l'aplicació i el desenvolupament posteriors.

Així i tot, el portaveu republicà, Joan Tardà, s'ha felicitat a la sortida de la comissió. "És un edifici icònic de les tortures i la vulneració de drets humans exercida durant tants anys contra tants demòcrates, i cal que a més sigui un edifici que rebi tota la documentació que pertany a la brigada politicosocial. Ara toca que l'Ajuntament i la Generalitat negociïn amb el Govern d'Espanya com aplicar-ho", ha exposat.

El text aprovat preveu el següent:

1. Reconvertir la seu de la Prefectura Superior de Policia de Barcelona, ​​situada a la Via Laietana,  43 de Barcelona, ​​en un museu-centre memorial, documental i arxivístic de la repressió franquista a Catalunya, amb una exposició permanent de la repressió, causes, protagonistes i conseqüències durant tota la dictadura de Franco, de la lluita per les llibertats democràtiques.

2. El centre ha de reproduir el funcionament de la Prefectura durant aquells anys en els quals la tortura i la repressió en les seves dependències constituïen l'activitat principal. Aquest trasllat s'ha d'executar en cas que s'arribés a un acord amb la Direcció General de la Policia del Ministeri de l'Interior a fi de garantir als efectius ubicats allà actualment unes instal·lacions més modernes i adequades que garanteixin l'eficiència del servei prestat.

3. Facilitar en un termini de 6 mesos a la Generalitat de Catalunya, en el suport que es consideri convenient per part d'experts museístics, còpia de l'Arxiu Històric de la Policia o l'Arxiu Històric Nacional, en el qual s'integrin fitxes, atestats, declaracions, ordres, reglament intern, correspondència i material que es consideri d'interès memorialístic, sempre que no contravingui la llei de secrets oficials i es faci de forma consensuada amb la Direcció General de Policia del Ministeri de l'Interior.

4. Crear un òrgan participat i coordinat entre el Govern d'Espanya, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona per a la gestió d'aquest museu-centre memorial.