La Mesa del Congrés ha hagut de deixar pendent per a una pròxima reunió la decisió sobre la ubicació dels grups parlamentaris al Saló de Plens a causa de la falta d'acord sobre com cobrir els escons centrals que tenia l'antiga CDC –ara refundada en el PDC–, ara en el Grup Mixt.

El Congrés tenia intenció de resoldre aquest dimarts el mapa de l'hemicicle, un requisit fonamental per poder celebrar sessions plenàries, però no ha estat possible per falta d'acord.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, del PP, ha indicat que el seu propòsit és que aquest tipus de decisions s'adoptin sempre per unanimitat, i en no haver-n'hi en aquest cas ha preferit donar-se més temps.

En la reunió de la Taula del Congrés ni tan sols no s'ha parlat del fons de la qüestió i s'ha deixat que els vicepresidents de la Cambra, encapçalats pel diputat de Ciutadans Nacho Prendes, continuïn negociant amb els grups per tancar un acord.

La discrepància és en els escons que tradicionalment ocupava Convergència en el terç central de l'hemicicle. En perdre el seu grup parlamentari, els vuit diputats de la formació independentista s'hauran d'asseure amb la resta de components del Grup Mixt, que habitualment se situen a les últimes files del Saló de Plens.

ERC, Podemos o el grup Mixt

Per això, tant ERC com el grup d'Unidos Podemos han demanat de guanyar aquests escons convergents, molt visibles atesa la seva situació, però també els reclama el Grup Mixt, al·legant que són el quart grup més nombrosos de la Cambra amb CDC i Compromís.

El que sí que ha acordat la Taula del Congrés és el repartiment de despatxos i ubicació dels grups a les diferents dependències parlamentàries, així com el nombre d'assistents per cada formació, que seguirà una proporció de gairebé 0,8 per diputat.

Així mateix, i en espera del vistiplau de la Junta de Portaveus, s'ha definit la composició de la Diputació Permanent, l'òrgan que substitueix el Ple del Congrés en períodes no ordinaris de sessions i que ha de ser operativa aquest mes d'agost.

A falta que els grups pactin la composició de les comissions, Ana Pastor ha iniciat els tràmits per posar-ne en marxa dues, que tenen un format fix d'un representant per grup. Es tracta de la de Peticions, que canalitza les sol·licituds dels ciutadans sobre diferents assumptes, i de la de l'Estatut del Diputat, que és la que custodia les declaracions de béns i revisa les activitats extraparlamentàries de ses senyories.