El ple del Congrés, amb els vots de PP, PSOE i Ciutadans i l'abstenció de Unidos Podemos, PNB, ERC i PDECat, ha aprovat aquest dijous la reforma limitada de la Llei Electoral per escurçar tràmits, terminis i despeses en casos de dissolució automàtica de les Corts per falta d'investidura, una iniciativa plantejada fa unes setmanes pel Grup Popular per evitar que, si el 31 d'octubre no hi ha govern, les noves eleccions no coincidissin amb el dia de Nadal.

Aquesta reforma urgent es limita a regular els processos de convocatòria d'eleccions en cas de falta d'investidura, mecanisme que preveu l'article 99 de la Constitució, i per això PP, PSOE i Ciutadans han rebutjat altres canvis de fons que pretenien Unidos Podemos i ERC, entre ells rebaixar l'edat de vot als 16 anys.

El PP, el PSOE i Ciutadans entenen que ara no és pertinent fer reformes en profunditat en la Llei Electoral, una possibilitat per a la qual exigeixen més temps, i en aquesta reforma exprés només han afegit una retallada del 30% de les subvencions per escó i vot que reben els partits, així com una reducció a la meitat del límit de despesa en les campanyes per a aquests processos electorals reduïts.

Campanya de 8 dies

El primer canvi és reduir de 54 a 47 dies el període des de la convocatòria de les eleccions fins a la celebració dels comicis, i el gruix de la retallada s'aplica en la fase de la campanya electoral, que passa de quinze a vuit dies de durada.

I com que la campanya és més curta, el cost del procés electoral serà menor. En aquest sentit, PP, PSOE i Ciutadans han pactat retallar en un 30 per cent les subvencions que l'Estat abona als partits amb representació parlamentària, que el juny passat van ser de 21.167,64 euros per escó en les Corts, 81 cèntims per vot al Congrés i 32 cèntims per vot al Senat.

Igualment, els tres partits han fixat una rebaixa del 50% en el límit de despesa que s'aplica als partits que concorren a les eleccions, que en els últims comicis va ser de 37 cèntims per elector, cosa que donava un total de 13,5 milions d'euros per a aquells partits que es presentaven en totes les circumscripcions. Amb la rebaixa, el PP o el PSOE no podrien gastar més de 6,8 milions.

En una altra esmena, els tres partits criden a impulsar un acord per "reduir al màxim" les despeses electorals derivades de la publicitat exterior de caràcter comercial, fonamentalment les tanques publicitàries, i és que el PP ja havien indicat que preferia que la retallada es centrés aquí i no en la contractació de publicitat en mitjans de comunicació.

La "pluralitat" de RTVE

Aquesta reducció de despeses ha estat qüestionada per Aitor Esteban (PNB) i per Joan Tardà (ERC), que sostenen que els grans partits poden suportar la retallada perquè sempre tindran presència a les televisions privades, mentre que ells es consideren perjudicats i advoquen per aplicar a aquestes cadenes privades les mateixes obligacions de pluralitat que a RTVE. "Aquesta pluralitat que volen aplicar en mitjans privats, haurien de aplicar-la en els mitjans públics que controlen i que estan fets a mida", ha replicat Nacho Prendes, de Ciutadans.

El PP, el PSOE i el PNB, per la seva banda, han rebutjat les propostes de Ciutadans, Unidos Podemos i ERC per, en comptes de subvencionar l'enviament de propaganda electoral als domicilis, obligar l'Administració a realitzar un 'mailing' conjunt amb totes les paperetes de les candidatures que es presenten en cada circumscripció, una idea que van intentar amb vistes als comicis de juny i que els majoritaris van rebutjar.

Aquesta reforma electoral limitada, defensada pel popular Juan Carlos Vera, implica també que, per agilitar els tràmits, es prorroguen les mateixes juntes electorals provincials i de zona dels comicis anteriors, es permet als partits ratificar-ne els representants legals i administradors i es dóna opció a donar per renovades les mateixes coalicions que es van inscriure la vegada anterior i a aprofitar les candidatures de la convocatòria precedent. Fins i tot els partits extraparlamentaris ja no hauran de tornar a recollir avals perquè els serveixen els que van presentar l'última vegada.