Quan la desgràcia colpeja els ciutadans per una negligència de l'Estat, aquest té el deure de reparar el dany. La ministra de Defensa, Maria Dolores de Cospedal, ha comparegut en comissió al Congrés per afirmar que emetrà un informe on reconegui la responsabilitat patrimonial de l'administració, a causa de l'accident on van morir 62 militars espanyols pel Iak-42, perquè creu que hi ha una "obligació moral" amb els afectats. Així les coses, per a la majoria de grups la cambra no era suficient, pressió que ha contribuït a què demanés perdó com a forma de reparar-ne la memòria i la dignitat, encara que els familiars de les víctimes denuncien que s'ha "prostituït" el terme.

"No tinc problema a fer-ho, perquè la supèrbia no està entre els meus molts defectes, de manera que demano perdó en nom de l'Estat pel dolor que hagi pogut causar no reconèixer abans la responsabilitat en el Iak-42" ha dit Cospedal davant dels familiars de les víctimes, que han estat convidats a la comissió. La ministra s'ha vist en aquesta tessitura, després del clam unànime de PSOE, Ciutadans, Unidos Podemos, ERC, el PDeCAT, el PNB i altres membres del grup mixt. Ella no estava a Moncloa aleshores, però el president Mariano Rajoy i el ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro sí, com ha recordat el portaveu socialista Antonio Hernando. Ara bé, la titular de Defensa s'ha retractat "en paraules d'altres", perquè segons ha dit "hi ha moltes maneres d'expressar-se".

"Com creu que s’ha de sentir algú que ha rebut un cos amb dos peus diferents, un 43 i un 45?" ha lamentat Rufián

Però Cospedal no sols ha demanat perdó un cop, sinó diversos. El segon ha estat com a conseqüència de l'espisodi que ha relatat el portaveu d'Esquerra, Gabriel Rufián, qui ha denunciat la "xapussa" de l'Estat, també a l'hora d'identificar els cadàvers. "Com creu vostè que s’ha de sentir una persona que ha rebut el cos del seu germà amb dos peus diferents, un 43 i un 45?" ha lamentat Rufián. La ministra ha demanat excuses aleshores per aquest procediment, que ha expressat amb to afligit, tot i que ha recordat que "ja van pagar la seva pena" els qui van dur a terme aquesta acció.

El PSOE s'ha mostrat aleshores alleujat i agraït per la "solemnitat" amb què la representat de l'executiu s'ha disculpat. "Què bé fa a Espanya que el PP no tingui majoria absoluta" ha celebrat el número u de C's, Albert Rivera. Tanmateix, el portaveu del PP al Congrés, Ricardo Tarno, ha afirmat que ja Rajoy havia demanat perdó en un programa de televisió, al 2009. Aleshores el cap de l'executiu va remetre's a unes declaracions de l'exministre Federico Trillo, qui després de deixar el govern al 2004, va excusar-se només pels errors en el reconeixement dels cossos. 

Potser ha estat la conformitat dels seus rivals polítics en el torn de rèpliques, com la cordialitat en el de preguntes, allò que ha permès a Pablo Iglesias tornar a reivindicar Podemos com el líder de l'oposició. Iglesias ha descarregat una bateria de preguntes en format de retret, que més tard ha entregat a Cospedal aixecant-se i sent captat per les càmeres. Això ha deixat el PSOE en escac, també quan ha demanat una comissió d'investigació pel cas, tot i que d'altres han denunciat al fons de la sala el seu "exhibicionisme".

Les víctimes denuncien que el "perdó" s'hagi "prostituït" com a arma política i exigeixen un homenatge al Govern

Així i tot, el debat polític no sembla tancat. Els socialistes insisteixen que Rajoy ha de ser el següent a demanar perdó i que Trillo no hauria de seguir fent activitat al Consell d'Estat. Rufián assegura que el comportament de l'executiu quant al cas semblava com si es tractés d'una "entremeliadura", i s'ha preguntat què sabia Trillo que pogués comprometre el govern –que en cap moment la ministra l'ha citat– i no se l'obligava a marxar, sinó que portava mitja vida política saltant de càrrec en càrrec. I la diputada Míriam Nogueras, del PDeCAT, s'ha sumat a la crítica, recordant que a l'exambaixador li havien donat les gràcies pels serveis prestats de "dolor, calúmnies i manca de respecte", però sense citar que a l'expresident Artur Mas, no. 

Per la banda de les víctimes, aquestes denuncien que el "perdó" no es demana, sinó que fa i que el terme s'ha "prostituït", des del moment en que ha entrat a formar part dels retrets entre els partits. Per això, han exigit un homenatge en l'aniversari de l'accident, que serà aviat, i s'emplacen a la investigació més profunda del cas per posar llum als interrogants que encara hi ha i determinades "mentides" que afirmen presenta el discurs governamental.