El Congrés viu aquests dies un escenari d’incredulitat, on la debilitat del legislatiu davant el govern en funcions ha tingut aquest dimarts la seva constatació. Els grups han disposat de 3 minuts per presentar queixes davant del ple, a canvi d'una sessió de control dimecres, que finalment no es produirà, com avançava El Nacional. El president de la institució, Patxi López, ha decidit evitar "l'espectacle", en les seves pròpies paraules, d'uns bancs que després de 121 dies segueixen buits, on la cambra no ha aconseguit fer asseure l'equip del president en funcions, Mariano Rajoy.

Els de Rajoy segueixen al·legant que la cambra de la XI legislatura no pot controlar l'executiu de la X, de manera que els ministres interins només hi acudeixen en cas de sessions informatives, o cimeres internacionals, com indica la llei del govern. Els avala un informe dels serveis jurídics de la cambra, on s'indiquen aquests elements, així com el fet que l'executiu no faci política. Aquest porta dies funcionant amb informes legals que ratifiquen la seva interinitat, per no extralimitar-se en les activitats.

Però per al portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, "no queda clar quin és aquest govern i quines són les seves funcions. Nosaltres ja ho hem dit, que s'ha de sotmetre a control", ha reiterat, indignat. Girauta assegura que "el govern està descontrolat" i que no pot justificar les absències amb l'argument que "si té menys poder, se l'ha de controlar menys". El ciutadà atribueix el fet a què el PP no està "habituat" a governar sense la majoria absoluta i en altres ocasions havien governat "d'esquenes al parlament". 

Tanmateix, el legislatiu segueix exercint activitat, aliè al conflicte competencial que es dirimirà davant del Tribunal Constitucional. El ple va decidir dur el govern al TC per trobar una sortida a la situació. Però la sentència no es podrà aplicar en la present legislatura, a causa dels terminis, com tampoc tiraran endavant lleis la proposició d'ERC per reduir l'edat de votació als 16 anys, que s'ha aprovat aquest dimarts. En la mateixa situació es troba la derogació de la llei de la millora de la qualitat educativa (LOMCE), o la llei 25 d'emergència social, que es van ratificar al parlament espanyol. “Y to’ pa’ na” (i tot per no res), era l'expressió era la utilitzada pel portaveu del Partit Popular (PP), Rafa Hernando, denunciant l'activitat del parlament.

"Com una presa de pèl, si no passés res", expressava Hernando la seva contrarietat perquè la mesa del Congrés ha decidit aprovar demà la reunió de la diputació permanent, i postposar els plens de la següent setmana, que finalment tindran lloc el dimecres a la tarda, i el dijous al matí. El motiu és que els dies habituals coincideixen amb la consulta del Rei els dies 25 i 26 d'abril, per trobar candidat a la investidura.

Crític és també amb la situació el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, quan afirma que Espanya té a hores d'ara "un govern en funcions que cau a trossos".