El Congrés ha tombat aquest dimarts una moció de Ciutadans que tenia com a objectiu ampliar les funcions de l'Alta Inspecció Educativa de l'Estat per evitar "l'adoctrinament" a les escoles, després de les acusacions sobre que a Catalunya presumptament alguns professors buscarien inculcar la ideologia independentista. Així les coses, tots els grups de la cambra hi han votat en contra, a excepció del Partit Popular, que s'ha abstingut, considerant que no hi havia motius per tirar endavant la mesura i carregant contra el portaveu Toni Cantó.

Cantó ha exposat la mesura, que entre altres qüestions passava perquè l'Alta Inspecció actués d'ofici en la supervisió dels currículums i els continguts per vetllar per la seva "neutralitat". El pla també desenvoluparia un marc normatiu amb què sancionar conductes del professorat, amb intervenció de la Fiscalia. "S'ha d'evitar la corrupció intel·lectual que afecta la nostra administració", ha assenyalat el portaveu, qui ha carregat especialment en contra del PSOE per "deixar en mans dels seus amics nacionalistes" el sistema d'ensenyament català.

Una discordança inesperada, però, ha nascut amb el Partit Popular, que ha decidit abstenir-se, tot reconeixent que en les properes setmanes impulsaria una mesura anàloga en format de proposició no de llei –que el ministre d'Educació Íñigo Méndez de Vigo vol vehicular a través en el marc del Pacte Social i Polític per l'Educació, sense exclusió del PSOE.

Per al·lusions directes, la diputada socialista María Luz Martínez ha rebutjat les crítiques de la formació taronja, considerant que l'escola no podia ser usada "com a munició al servei de la construcció nacional". Així mateix, la portaveu del PP, Elena María Bastidas se l'ha tornat a Cs retraient-li que hagués rebutjat una moció similar al País Valencià perquè els diputats de la formació taronja "estaven amb les seves baralles internes", els ha retret.

Amb més cruesa s'han manifestat els diputats de les formacions nacionalistes, a excepció d'Unión del Pueblo Navarro, que és l'únic que li ha donat el vot positiu a Cs, tot i demanant-li que busqués l'acord amb la resta de la cambra per a una proposició d'aquesta naturalesa.

Des de Compromís, Joan Baldoví, ha parlat "d'estupor, fàstic i repugnància" a les paraules de Cantó. "És que 125.000 professors no tenen criteri? Són agents del mal? Vostès insulten amb això, quan ho sempre he vist il·lusió, dedicació", ha lamentat el diputat valencià.

S'ha sumat a la crítica En Comú Podem. Joan Mena ha reivindicat el "tresor" de la immersió lingüística, a més de denunciar que el greuge a l'escola catalana i espanyola era que els professors estarien desbordats amb instal·lacions precàries, atenent nens amb necessitats especials i sense prou recursos per preparar els materials didàctics. "De veritat creuen que un mestre té temps d'adoctrinar? Vostès són aus de carronya de la divisió", ha dit. Aquí ha afegit que era als col·legis religiosos –als qual Cs no s'oposava– els qui pretenien inculcar "determinades idees o creences" –definició que la RAE fa de "l'adoctrinament"–.

Des del PDeCAT, Sergi Miquel ha assegurat molt molest que Cantó no tenia "ni idea" sobre el sistema català, que hauria gaudit amb el consens de tot el Parlament per al disseny d'un pacte nacional per l'Educació –que, tanmateix, no s'havia aconseguit al Congrés–. "Això que vostè vol fer és com el jutjat militar de depuració de funcionaris civils", ha dit sobre la inspecció sancionadora als col·legis, equiparant-la amb el franquisme. "Catalunya és la quarta comunitat amb millors notes per a la llengua espanyola", ha informat, exigint a la formació taronja que deixés "d'escampar la por" entre el professorat. 

Així les coses, l'enganxada més crua de Cs –com comença a ser habitual al Congrés– ha sigut amb el PNB.

El portaveu Aitor Esteban ha dit a Cantó "fonamentalista espanyol", "racista" i "sectari". Això no ha caigut bé al darrer, qui li ha demanat que es retractés, però Esteban no ho ha fet. "Tots els discursos que escolto de vostès són intolerants, no els agrada la diferència", ha dit el basc sobre un model educatiu "acceptat i amb consens social". "És vostè la ultradreta!", ha denunciat més tard. Finalment, el nacionalista basc ha avisat Cantó que l'escola no creava independentistes de facto, argument que ha desmentit recordant que senyores de 90 anys també van votar l'1 d'octubre. 

D'aquesta manera, la proposició ha estat tombada amb 34 sí, 164 no, i 122 abstencions, quedant rebutjada per la cambra baixa espanyola, a l'espera de la nova proposta del Govern espanyol i el PP. ERC no ha votat aquest dimarts, ja que els seus diputats s'han absentat de l'activitat parlamentària com a conseqüència de l'empresonament dels líders d'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.