La conferència de presidents convocada per l'Executiu del president Mariano Rajoy serà el 17 de gener del 2017 al Senat, segons ha sabut El Nacional. És la reunió on el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va dir que no hi volia assistir, com a conseqüència dels incompliments de l'Estat. Així les coses, la vicepresidenta i ministra d'Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, vol temptar-lo assegurant que la trobada seria "operativa" i amb contingut, més enllà del caire protocol·lari que solia prendre, i es podria abordar tant el finançament, les polítiques públiques a aplicar i els recursos interposats entre Administració central i comunitats autònomes al Tribunal Constitucional

"Volem donar-li un nou enfocament. No pot ser una reunió ocasional amb un magnífic protocol i pocs resultats. Ha de ser un òrgan de màxim nivell, cadascú amb l'exercici de les seves competències. De l'esforç de tots elaborant les lleis que ens afecten, en dependrà el resultat​", va dir Santamaría fa unes setmanes en el Congrés. A canvi, vol lleialtat institucional al seu Govern i que en aquest espai es canalitzin totes les queixes i acords. "Les constitucions serveixen per acollir tothom. Hem de tenir prudència i analitzar els nostres consensos. Sense sectarisme", va tancar.

Segons fonts de Moncloa, aviat tots els presidents autonòmics rebran una carta on se'ls convida a assistir, així com a la comissió preparatòria al respecte. Fonts de la direcció del Partit Popular han explicat a aquest diari que desconeixen quins escenaris s'obriran en cas que Puigdemont es negui a assistir, definitivament. Sobre això, recorden que el conseller d'Economia i vicepresident, Oriol Junqueras, sí que va acudir a la reunió del Consell de Política Fiscal i Autonòmica i continuen albirant la voluntat que el número u del govern català també ho faci.