Anava a fer una xerrada de física quàntica, però no se'n va poder estar d'explicar la difícil situació que es viu a Catalunya. El científic català Abel Yuste va llegir una carta en una jornada de conferències a Alemanya en la qual va condemnar la violència de l'Estat en el referèndum de l'1 d'octubre i va defensar el dret a decidir dels catalans.

El passat 3 d'octubre, dia de l'aturada general, Yuste va participar en una conferència en l'institut Max Planck de Erlangen, a Alemanya, en la qual va parlar davant 90 científics d'arreu del món. Allà, el català va explicar la situació que es vivia al país fil per randa, amb un discurs que va commoure el públic. Així es pot veure en una vídeo difós pel diari vilafranquí El 3 de Vuit.

Abans de començar a llegir la carta, Yuste reconeix que viatjar fins a Alemanya ha estat una decisió difícil després d'haver viscut el clima de repressió de l'1-O. "Podia deixar els meus amics i la meva família manifestant-se pels carrers mentre estaria a Alemanya com no hagués passat res?", assegura que es va preguntar abans de prendre l'avió.

Acte seguit, contraposa la violència perpetrada contra la població durant el franquisme i la repressió a escala global amb l'actuació policial de la policia espanyola pel referèndum. "No m'havia imaginat mai de cap manera que això em podria passar en pròpia pell", exposa emocionat sobre el que qualifica com a "repressió" i "càstig".

Yuste reconeix davant del públic assistent que viu una barreja de sentiments. "Tristesa, indignació, commoció, por i esperança", enumera just abans d'arribar al moment més emotiu, quan mostra una papereta de l'1 d'octubre i exposa: "Aquesta és la nostra principal arma", explica Yuste, davant d'uns joves als quals demana que no "es torni a vessar sang per motius polítics".