"Avui s'ha produït el tiroteig més letal de la història dels EUA". Així va qualificar la massacre homòfoba d'Orlando el president dels Estats Units, Barack Obama. Des del passat diumenge, s'han succeït les mostres de suport a la societat nord-americana i a les víctimes per part de diverses personalitats de l'esfera internacional: des del papa Francesc fins al Rei d'Espanya. La condemna occidental ha estat unànime.

El Papa condemna "l'odi sense sentit"

El Papa Francesc va expressar ahir la seva condemna a "l'odi sense sentit" i la "bogeria homicida" de l'assassí, presumptament vinculat a l'Estat Islàmic i que va provocar la mort d'una cinquantena de persones en un club gai d'Orlando (Florida). El portaveu del Papa, Federico Lombardi, va assegurar que la barbàrie terrorista "va suscitar en el Papa i en cadascú de nosaltres, sentiments molt profunds d'execració i condemna, de dolor, de confusió". 

L'ONU rebutja l'extremisme

L'alt comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans, Zeid Ra'ad Al Hussein, també ha condemnat l'atemptat terrorista: "Condemno els atacs atroços d'extremistes violents contra persones innocents, elegides a l'atzar, o a causa de les seves suposades creences, opinions o per la seva orientació sexual", ha assegurat en un discurs en el Consell de Drets Humans de l'ONU.

El Rei d'Espanya: "Un atac brutal"

El Rei Felip VI ha enviat un telegrama de condol al president dels EUA, Barack Obama, per expressar el seu rebuig al "brutal atac" d'Orlando. En la carta, difosa per la mateixa casa del Monarca, Felip VI s'ha mostrat "profundament impressionat" per un "acte execrable contrari a tots els principis que sustenten la convivència democràcia". També ha expressat en el seu nom, en el del Govern espanyol i en el de tots els espanyols el seu condol.

Fernández Díaz alerta de "llops solitaris"

El ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha explicat que el Govern espanyol està en contacte amb els EUA i ha aprofitat per alertar de l'amenaça de "llops solitaris" després de l'atemptat, que sembla que podria tenir vinculacions amb el terrorisme gihadista. Ho ha afirmat a RNE, des d'on ha subratllat que "el terrorisme internacional no coneix de fronteres" però s'ha mostrat esperançat en el combat contra l'Estat Islàmic: "El Daeix està perdent la batalla", ha dit de forma contundent.

Minut de silenci a Barcelona

Diversos representants de la política catalana han mostrat el seu suport a les víctimes dels atacs en un minut de silenci que ha tingut lloc a la plaça de Sant Jaume a Barcelona. Hi han acudit personalitats com els consellers Santi Vila, Neus Munté i Santi Vila, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, juntament amb el primer tinent d'alcalde de la capital catalana, Jaume Collboni. Aquest vespre, a les 20h, el Govern ha organitzat en aquest espai un acte de condemna a la massacre.