Llibertat, democràcia i independència en un matí de mobilitzacions a la plaça Sant Jaume de Barcelona i també a tot Catalunya. Aquestes han estat les principals reivindicacions que hi han hagut al centre de la capital catalana al punt de les dotze del migdia amb la primera concentració del dia que ja ha deixat mostres evidents del descontentament de gran part de la societat catalana.

L'aturada de país, organitzada per la Intersindical-CSC, ha recorregut també tot Catalunya per reclamar la fi de la repressió i l'excarceració dels presos polítics: els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i el vicepresident Oriol Junqueras i set consellers i conselleres del Govern empresonats a Madrid arran de la proclamació de la República catalana. Mentre, el president Carles Puigdemont i quatre consellers i conselleres més estan a Brussel·les, en llibertat vigilada i reclamats per la justícia espanyola.

La mobilització organitzada per l'ANC i Òmnium Cultural davant de les dependències de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament de Barcelona ha estat un èxit, amb milers de persones manifestant-se pacíficament. La plaça s'ha desbordat de gent amb una sola intenció: demanar justícia. Els participants en l'aturada han començat a arribar bastant abans del migdia i ja compartint crits unànimes defensant Catalunya i demanant la llibertat dels presos polítics.

Les crides han estat variades, però amb una sola idea de fons. "Els carrers seran sempre nostres", "aquesta Europa és una vergonya", "presos polítics, llibertat", "el nostre president és Puigdemont" o "això no és democràcia, això és dictadura" han estat algunes de les moltes proclames que s'han sentit en una atapeïda plaça Sant Jaume. I tot això, acompanyat dels ja habituals crits demanant la independència de Catalunya.

Una mobilització plena de simbolisme i amb la qual també es té la intenció de fer obrir els ulls a Europa. La població catalana vol denunciar així la intervenció de l'autonomia per part del govern central i de l'empresonament de part del govern català.
 

bernat aguilar plaça sant jaume
B.A.

Exigint llibertat

Després de llegir el manifest de la Taula per la Democràcia, on es defensa la llibertat dels presos polítics i recordant que Catalunya és "un país imparable", s'ha fet una crida per la mobilització pacífica. En tot moment s'ha demanat que els problemes "es resolguin de manera política" i amb "el retorn de la normalitat democràtica".

Agustí Alcoberro, vicepresident de l'ANC, ha pres la paraula al centre de Barcelona per fer evident el rebuig de la situació que viu Catalunya. El dirigent no accepta "la desaparició, a la pràctica, de l'autogovern" i qualifica la situació en què es troben els presos polítics de "vergonyant" i "humiliant".

Marcel Mauri, portaveu d'Òmnium, també s'ha dirigit als presents a la plaça Sant Jaume per afirmar que "som un país de lluites compartides". El nou líder accidental de l'entitat sobiranista ha exigit que "l'Estat deixi de reprimir el poble de Catalunya, mentre que ha fet una nova crida per mobilitzar al carrer i per reivindicar que "som un poble de pau".

Les concentracions de protesta per la repressió de l'Estat es reproduiran a les 18h davant dels ajuntaments del país, en la segona aturada general de país convocada després del referèndum de l'1 d'octubre. L'anterior, celebrada el 3 d'octubre, va tenir un seguiment massiu a tot Catalunya.