Desenes de persones s'han concentrat aquest diumenge a darrera hora de la tarda davant del Museu de Lleida per impedir que la Guàrdia Civil hi pugui entrar a partir de la mitjanit per ordre judicial per traslladar les 44 peces de Sixena, després de la sentència del Jutjat 1 de Primera Instància i Instrucció d'Osca.

Els concentrats han corejat "Manos arriba, esto es un atraco", la mateixa consigna que es podia llegir a la pancarta que han portat fins a arribar a la porta del museu, on han cantat 'Els segadors'.

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) de Lleida han defensat la concentració, que ha recorregut la curta distància que hi ha entre el rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) i el museu.

Des d'aquest mateix diumenge, el Museu de Lleida té tanques apilades davant de l'edifici, sol·licitades pels Mossos d'Esquadra a una empresa subministradora de la ciutat.

Arran ha fet una convocatòria per "fer un cafè" davant del Museu de Lleida aquest dilluns a les 07:30. Han confirmat l'assistència a la cita diversos candidats d'ERC, la CUP i JuntsxCatalunya, entre ells, Bernat Solé (ERC), Jordi Souto, Antoni Castellà (ambdós de Demòcrates i candidats d'ERC), Mireia Boya (CUP) i Xavier Quinquillà (JuntsxCatalunya), a més d'alguns militants del PSC.

Des de Bèlgica, la consellera d'Agricultura i número 1 d'ERC per Lleida, Meritxell Serret, ha afirmat que l'entrada de la Guàrdia Civil fent ús de la força al Museu de Lleida seria una imatge inconcebible en un estat democràtic, però "és possible perquè a través de l'article 155 el PP, el PSC i Cs vulneren tots els drets".

"Pot ser que haguem de veure una cosa tan inconcebible com que un museu, un símbol de cultura, sigui ocupat de manera violenta. Com a ciutadans amb valors de convivència no podem acceptar-ho", ha afegit a través d'un comunicat.