El PNB, EH Bildu i Elkarrekin Podemos han decidit unir-se per donar suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que aquest divendres haurà de declarar davant la justicia per haver permés les votacions de la Comissió de Procés Constituent. Els tres partits han acordat un text en suport a la presidenta i també al procés "polític i democràtic" iniciat per la cambra catalana per fer un referèndum. 

El document ha estat llegit aquest dijous al matí davant els mitjans de comunicació al Parlament basc pels portaveus dels tres grups, Joseba Egibar, Maddalen Iriarte i Lander Martínez, després que la coalició sobiranista hagi intentat que s'aprovés a la Junta de Portaveus una declaració institucional en aquest sentit, pretensió que han rebutjat el PSE-EE i el PP.

D'aquesta manera, PNB, EH Bildu i Elkarrekin Podem critiquen que el Ple del Tribunal Constitucional hagi acordat tramitar la petició del govern espanyol que s'anula la resolució del Parlament, que va aprovar la celebració d'un referèndum per la independència el 2017. Segons la seva opinió, el TC "ha tornat a actuar per intentar paralitzar el dret del poble de Catalunya a expressar lliure i democràticament la seva voluntat majoritària respecte a la seva forma de relació amb l'Estat espanyol".

A més, recorden que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha estat citada a declarar aquest divendres al Tribunal Superior català "per anteposar el principi democràtic, la decisió majoritària del Parlament, a l'actitud censora del Tribunal Constitucional". Per això, Egibar, Iriarte i Martínez manifesten, en nom dels seus respectius partits, el seu "suport i solidaritat" a Forcadell, al Govern de la Generalitat i al conjunt de Catalunya.

Concentracions

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC)-Euskal Herria i Aldarrikatuz han convocat també per aquesta tarda una concentració a Bilbao per mostrar el seu suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la que assistirà una àmplia delegació d'EH Bildu.

En un comunicat, EH Bildu ha mostrat el seu suport i solidaritat a la presidenta del Parlament i ha expressat el seu "rotund rebuig per l'afany de l'Estat a judicialitzar la política i arremetre" contra la màxima representant de la Cambra catalana i contra les institucions elegides pel poble de Catalunya".

Incapacitat i falta de voluntat

"L'Estat substitueix la seva incapacitat i falta de voluntat i alternativa davant del procés democràtic obert a Catalunya per la clàssica via de la criminalització, la repressió i la judicialització. Es persegueix el debat, es persegueixen les idees, es persegueix, en definitiva, l'exercici de la democràcia i del dret a decidir", ha apuntat.

Segons el seu parer, "l'actuació judicial contra Forcadell demostra l'actitud antidemocràtica del Govern de l'Estat una cosa que haurien de lamentar tots els demòcrates, no només els independentistes".

Per això, la coalició sobiranista ha cridat a participar en la concentració que ANC-Euskal Herria i Aldarrikatuz han convocat aquest dijous, 15 de desembre, a les 20.00 hores davant l'Ajuntament de Bilbao.