Milers de persones, 200.000 segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat aquest vespre a la cruïlla de Diagonal amb Passeig de Gràcia de Barcelona per reclamar la llibertat dels presidents de l’Assemblea i d'Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats ahir per a l’Audiència Nacional sota l'acusació de sedició.

“No demanem clemència. Exigim justícia!”, ha esclatat l’actriu Sílvia Bel en llegir el manifest de l’acte, que s'ha tancat amb cinc minuts de silenci durant els quals els assistents sostenien espelmes enceses.

FullSizeRender (13)

Els parlaments han començat amb tres quarts d’hora de retard, el temps necessari per muntar l’escenari portàtil que s’ha instal·lat al mig de l'emblemàtica cruïlla de dues vies claus de la ciutat. Milers de persones omplien ja a aquella hora la Diagonal fins a Francesc Macià, s’escampaven passeig de Gràcia avall i enfilaven els Jardinets amunt.

Tant Agustí Alcoberro, que ha parlat en nom de l’Assemblea, com Marcel Mauri, que ho ha fet en nom d’Òmnium, han advertit que l’empresonament dels dos responsables de les entitats no aturarà la mobilització al carrer. I la convocatòria d’aquest vespre, organitzada en 24 hores, n’ha volgut ser la demostració.

“Per més persones que ens empresonin sempre tindrem relleu, i el relleu és tan o més potent que aquells que haurem de deixar el lloc”, ha advertit Alcoberro.

IMG 2635

En el mateix sentit, Mauri ha deixat clar que “els Jordis són els primers presos polítics que tenim” però mentre siguin a la presó hi haurà algú que pujarà a l’escenari per defensar les llibertats individuals i la democràcia. Aquest vespre, a l'escenari s'hi han enfilat rere els oradors tots els membres de la direcció d'Òmnium i de l'Assemblea.

Parlament i Govern

Entre els assistents a l'acte, la presidenta del Parlament i expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell, visiblement emocionada; el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras; els consellers Raül Romeva, Jordi Turull, Joaquim Forn, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Josep Rull, Clara Ponsatí, i Santi Vila.

La secretaria general d’ERC, Marta Rovira, la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, els responsables de Demòcrates, Toni Castellà, i MES, Magda Casamitjana, representants de Podem i d'EUiA, diputats del grup de JxSí i la CUP al Parlament i de PDeCAT i ERC a les Corts, alcaldes, el segon tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens,...

"Llibertat", "No tinc por", "Ni un pas enrere", "No esteu sols" han estat alguns dels lemes que han corejat els assistents, que saludaven amb xiulets i crits de "fora les forces d'ocupació" l'helicòpter policial que ha sobrevolat insistentment la concentració amb un potent focus encès.

Un sol poble

El manifest amb que s'ha tancat l'acte adverteix que l’Estat ha tornat a creuar una línia vermella amb la detenció de Sànchez i Cuixart i ha comès un error que posa “en risc els valors democràtics que eren la base de la Constitució del 1978”.

El text recorda que el dret a la manifestació és bàsic en qualsevol democràcia i acusa l’Estat d’actuar com una dictadura, en empresonar dos responsables d'entitats civils per una manifestació pacífica, i quan no s’ha comès cap delicte.

Tant els parlament com en el text que s'ha llegit han advertit que l’objectiu d’aquests empresonaments és escapçar les entitats i provocar la por i la divisió per desactivar la mobilització al carrer.

“Som un sol poble unit i conjurat per blindar la democràcia i la llibertat”, proclama el manifest on es titllen d’injustes i il·legals les detencions.

La concentració s'ha tancat amb Cesk Freixas interpretant Què volen aquesta gent de Maria del Mar Bonet des de l'escenari i amb Els Segadors, que han cantat els assistents.