Elisenda Alamany, la número 2 a la llista dels Comuns​, ha proposat als partits independentistes ERC, JuntsxCat i la CUP incloure un "referèndum pactat" en el programa per les pròximes eleccions catalanes del 21-D. "El referèndum pactat és una cosa irrenunciable. És irrenunciable no perquè ho diu Catalunya En Comú Podem, sinó perquè existeix una majoria social a Catalunya que ho avala i que fins i tot es troba en l'electorat del PSC, de Cs i del PP" ha explicat a Europa Press. 

Els comuns ja havien ofert als partits sobiranistes portar dos punts en comú en tots els programes: Deixar sense efecte l'aplicació de l'article 155 i la petició de llibertat dels consellers i polítics, i ara fan extensiva aquesta oferta a un tercer punt: el referèndum pactat entre la Generalitat i l'Estat.

Alamany reclama que també cal que els partits que no són independentistes, com el PSC, donin suport a aquest punt comú del programa, i critica els dos extrems polítics perquè els hi agrada "viure en l'excepcionalitat democràtica".

D'altra banda, considera que la via unilateral independentista ja ha quedat patent que "ha fracassat". "Aquests 18 mesos han servit finalment per anar molt cap endavant simbòlicament (fent referència a la declaració de la República), però materialment s'ha anat 40 anys cap a enrere pel que fa referència a l'autogovern". 

Després de guanyar en les generals, "sortiran a guanyar"

"Sortim a guanyar. Entre altres coses perquè ja estem acostumats a què les enquestes ens donin dades molt baixes i al final resulta que guanyem", en referència a les últimes eleccions generals a Catalunya. 

Pel que fa als que titllen els Comuns d'equidistants respecte l'independentisme ha estat molt contundent dient que "parlaria de discrepància, no d'equidistància, de no voler assimilar-nos a fulls de ruta que, al final, els protagonistes d'aquest full han dit que no era efectiu".

Alamany ha finalitzat explicant que l'objectiu del seu grup polític és "representar aquesta Catalunya diversa, mestissa, que busca ponts i que vol teixir consensos".